abonneren

Audio Comparer

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Als je een grote muziekcollectie hebt, kunnen er nog wel eens nummers dubbel voorkomen. Audio Comparer helpt met opruimen en organiseren door naar je muziek te luisteren.

Na installatie moet je een audiogroep aanmaken in Audio Comparer, een verzameling muziekbestanden. Het programma kan binnen een groep zoeken naar duplicaten of twee groepen met elkaar vergelijken. We voegen onze complete muziekbibliotheek toe als groep, om daar binnen te gaan zoeken naar duplicaten. Audio Comparer begint na het selecteren van de map meteen met een analyse. In ons geval duurt dat ruim twee en een half uur, bij een collectie van iets meer dan 40.000 nummers. Die analyse is geavanceerd: het programma vergelijkt daadwerkelijk de inhoud van de nummers, in plaats van alleen bestandsgrootte of lengte.

Na de analyse geeft het programma meteen aan wat de duplicaten zijn. Hetzelfde nummer wordt altijd als groep weergegeven, met één mp3 bovenaan de lijst en de duplicaten eronder. Waarom één nummer bovenaan staat, is onduidelijk: waarschijnlijk vermeldt Audio Comparer het eerst gevonden nummer als eerste. Het was logischer geweest om het nummer met de beste kwaliteit bovenaan te zetten. De selectie van duplicaten is accuraat: zelfs bestanden met een afwijkende lengte van enkele seconden meer of minder worden gedetecteerd.

Audio Comparer maakt een inschatting van hoeveel procent de nummers op elkaar lijken, maar je kunt zelf ook vergelijken op basis van bestandsgrootte, tags, enzovoort. In het lijstvenster kun je de nummers eventueel direct beluisteren. Daarnaast kan het programma automatisch selecties maken. Binnen een groep kun je bijvoorbeeld het nummer met de beste kwaliteit laten selecteren, waarna de rest wordt weggegooid.

Uiteraard moet je zelf altijd opletten. Audio Comparer maakt niet veel fouten, maar de kans op een foute analyse is er wel. Daarnaast heeft het geen methode om nummers die bijvoorbeeld op twee compilatiealbums voorkomen uit te sluiten. Je wilt tenslotte geen compilatie-cd met enkele nummers er tussenuit, maar dat moet je dus handmatig uitzoeken.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • goede analyse
  • uitgebreid overzicht
  • handige selecties
  • niet goedkoop
Audio Comparer is handig voor een grote muziekcollectie en werkt verrassend goed. De licentie van $ 35 is echter niet goedkoop voor een programma dat je niet vaak gebruikt.

 

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Audio

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie