abonneren

Audacity 2.0

Het open source audioprogramma Audacity bestaat al ruim 12 jaar en is na vele tussenversies en nog veel meer bugfixes toe aan versie 2.0.
Score
70
  • Pluspunten
  • gebruiksgemak
  • ondersteunt flac
  • open source en Nederlandstalig
  • Minpunten
  • interface gedateerd

None

Werken met Audacity is over de hele lijn kinderspel maar het pakket zelf is absoluut geen speelgoed.

Wat interface betreft, lijkt de tijd minstens een half decennium te hebben stilgestaan maar Audacity is audiotechnisch wel degelijk up to date. Het pakket ondersteunt zowat alle populaire audioformaten (alles wat ondersteund wordt door ‘libsndfile’, nvdr) maar ook minder voor de hand liggende formaten zoals bijvoorbeeld GSM 6.10, en voegt daar met versie 2.0 native ondersteuning van flac aan toe.

Audacity 2.0 oogt dan misschien rudimentair, toch is dit pakket tot meer in staat dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Multitrackrecording bijvoorbeeld is behoorlijk goed onderbouwd. Het mooie is dat de bronbestanden van de verschillende sporen’ allemaal verschillend kunnen zijn. Dat kan met veel audioeditors, maar in de wereld van de gratis toepassingen is en blijft Audacity toch een positieve uitzondering. Zelfs in die mate dat verwende gebruikers van duur betaalde audiosoftware niet kunnen ontkennen dat Audacity voor vele (eenvoudige) toepassingen de perfecte audiotool is.

Audacity wordt vaak gebruikt om een allegaartje aan audioformaten om te zetten naar bijvoorbeeld het ideale formaat voor de mp3-speler. Maar bij het omzetten van die audioformaten kun je uiteraard nog putten uit het arsenaal aan ingebouwde effecten (meer dan twintig). Het weghalen van ruis bijvoorbeeld als je oude cassettes of opnames van tape wil opfrissen, of het elimineren van vervelende kliks bij opnames van grammofoonplaten. Knippen en plakken van audio is altijd al een van de basisfuncties geweest en dankzij de accurate en gedetailleerde weergave van de golfvormen kun je heel erg nauwkeurig en snel te werk gaan. En het hoeft niet altijd muziek te zijn; het verknippen van woorden en zelfs lettergrepen in een gesproken tekst is kinderspel. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags: Audacity

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord