abonneren

aTunes

De naam doet vermoeden dat aTunes een iTunes-kloon is, maar niets is minder waar. Waar iTunes zich heeft ontwikkeld tot een online winkel en marketinggereedschap van Apple, blijft aTunes dicht bij de kern: het werken met muziek.

Het pakket ondersteunt diverse muziekbestandsformaten, waaronder mp3, ogg, wma, wav, flac, mp4, m4a, ra en rm. U kunt uw muziekverzameling op diverse manieren sorteren en afspeellijsten aanmaken en beheren. Met de ingebouwde tag-editor past u de metadata van de bestanden eenvoudig aan.

aTunes is in staat cd's te rippen, internetradio af te spelen en voert zoekopdrachten uit voor de nummers die u afspeelt op Youtube, Google Video en Wikipedia. Mooi is dat de songteksten van de afgespeelde songs automatisch opgezocht worden. U kunt zo eenvoudig meezingen, ook als u de tekst niet helemaal uit uw hoofd kent. De beschikbare karaokemodus zou de originele zangpartijen in de mp3 onhoorbaar moeten maken, maar het enige wat wij ondervinden, is een dramatische afname van de geluidskwaliteit. De weergave in volledig scherm is goed vormgegeven en misstaat niet in de woonkamer. Door het toepassen van een ander thema kunt u het uiterlijk van de speler aan uw voorkeur aanpassen.

Het pakket biedt geen ondersteuning voor de iPod en bevat geen visualisaties. Bovendien kan het systeem niet zoeken in de databases als CDDB en FreeDB; het automatisch aanpassen van tags is dus niet mogelijk. Dit kan in de toekomst veranderen, omdat het pakket een pluginstructuur bevat en dus uitbreidbaar is.
Omdat aTunes is geschreven in Java hebt u minimaal Java runtime environment 6 nodig. Tijdens de installatie wordt keurig uitgezocht of deze al op uw systeem aanwezig is. Zo nodig krijgt u aanwijzingen waar u deze kunt downloaden. aTunes is een opensourcepakket (GPL-licentie) en dus gratis, inclusief broncode als u dat wilt, te downloaden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Nederlandstalig
  • gebruikersvriendelijk
  • geen iPod-ondersteuning
  • geen CDDB-ondersteuning
Als u op zoek bent naar een muziekspeler zonder overbodige franje, is aTunes zeker het proberen waard.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags: