Apple iTunes 11.0.1

Kort voor de feestdagen kwam Apple met een nieuwe release van iTunes. De elfde versie van het programma valt vooral op door een geheel nieuwe interface. Is het langverwachte iTunes 11 een geslaagde upgrade?

iTunes is ondertussen al elf jaar oud en is door de jaren heen erg veranderd. Integratie met de iPod, de iTunes store, genius playlist... het werd door de jaren heen allemaal aan Apple's mediaspeler toegevoegd. iTunes 11, dat afgelopen november werd gelanceerd, kent echter geen spectaculaire nieuwe functies of features. Ditmaal is er vooral aan de uitstraling en de navigatie van het programma geschaafd. In z'n algemeenheid kun je stellen dat bij de upgrade vooral veel extra franje en knoppen uit voorgaande versies is weggesneden. Albums en plaatjes krijgen meer ruimte en een aantal menubalken kwam te vervallen. Het programma oogt hierdoor een stuk soberder en rustiger. Maar wennen is het wel. Zelfs het bureaubladicoontje moest eraan geloven.

Navigatie

De belangrijkste veranderingen in iTunes 11 hebben te maken met de navigatie binnen het programma. Je oriënteerde je in het programma tot nog toe hoofdzakelijk via de grote navigatiebalk aan de linkerkant van het scherm. Daar kon je je afspeellijsten vinden, muziek en films. Deze balk is verdwenen. Ook de menubalk aan de rechterkant van het scherm moest eraan geloven en zelfs de 'standaard' menubalk met opties als File (Bestand) en Edit (Wijzig) is verdwenen. In plaats daarvan werkt iTunes nu met dropdown-menu's. Zowel de bibliotheek (de verdwenen linker navigatiekolom) als de algemene menubalk zitten verstopt onder knopjes waar vroeger die menubalken zaten. Overigens is het mogelijk om de linker kolom en de centrale menubalk terug te halen door onder Weergave te kiezen voor Menubalk tonen.

Ben je nu totaal gedesoriënteerd? Nou nee. De navigatie is eerder vereenvoudigd. Als gebruiker richt je je nu enkel op menubalk bovenin het scherm en die werkt evenzogoed. De radio en afspeellijsten kun je nu ook in dit menu vinden. Met een knop helemaal rechts in de menubalk kun je snel wisselen tussen de iTunes store en de bibliotheek en ook functies als iTunes Match zitten direct in de balk verwerkt. 

Het navigeren via genre, iets wat je eerder niet zo snel zou doen, is in de nieuwe iTunes ook makkelijker. Klik je hierop, dan verschijnt er in het linkerscherm een dropdownmenu dat enkel de nummers van de specifieke soort laat zien. Wanneer je de inhoud van een muziekalbum wilt bekijken, hoef je enkel op het plaatje van het album te klikken om te zien wat eronder zit. Je komt niet in een heel nieuw scherm, wat eerder wel het geval was. Al met al werkt de navigatie gemakkelijker en intuïtiever dan de oude iTunes. Een verbetering is het zeker.

Nieuw!

Hoewel de aandacht is uitgegaan naar de navigatie en de vormgeving, betekent dat niet dat iTunes geen nieuwe functies heeft. Een leuke nieuwe toevoeging is onder andere de minispeler, een mediaspeler die enkel wordt weergegeven ter grootte van een menubalk. Omdat de speler zo sober is weergegeven lijkt het aantal functies beperkt, maar toch zit alles logisch in de controls verwerkt. Zo kun je in de minispeler ook zoeken in je bibliotheek of nummers een waardering geven. Ook kun je er het volume regelen van een Airplay-apparaat, iets wat eerder niet mogelijk was in iTunes. Wanneer je dubbelklikt op de foto van het album verschijnt er bovendien een grotere, tweede mediaspeler. De oude fullscreen speler zit overigens ook nog altijd in het programma. De muziekspeler van iTunes kan dus op drie manieren worden weergeven, voor ieder wat wils.

Een andere verandering binnen iTunes 11 is het Hierna afspelen. Rechtsklik op een nummer in je muziekbibliotheek en kies Hierna afspelen of Toevoegen aan volgende, en muziek wordt automatisch aan je muzieklijst toegevoegd. De functie Hierna afspelen is eigenlijk een vervanging van de iTunes DJ, die bedoeld was als een standaard afspeellijst voor je beste muziek. 
Verder is er in versie 11 gewerkt aan integratie met iCloud en dan met name met de iTunes store. Je kunt bijvoorbeeld tijdens het beluisteren van een album suggesties uit de iTunes store bekijken zonder de bibliotheek te verlaten. Aangeschafte bestanden die je bewaart in iCloud zijn direct in de speler te zien en niet enkel in de iTunes store. Een laatste aanpassing betreft de zoekfunctie. Wanneer je de eerste letters van een bepaald zoekwoord intikt verschijnt onder het zoekvenster een scherm met mogelijke resultaten.

Minder?

Wij zien geen grote nadelen van de nieuwe versie van iTunes. Wel is er in versie 11 een aantal functies weggehaald, wat mogelijk als hinderlijk kan worden ervaren. Zo was er veel kritiek op het weghalen van de Ontdubbelen-functie in iTunes. Die functie is naar aanleiding van de kritiek zelfs teruggekomen in de 11.0.1-update. Het grootste nadeel van iTunes is wel dat het een vrij zwaar programma is. Daar lijkt niet veel aan veranderd te zijn. Het is echter ook de vraag of dat wel opgelost kan worden wanneer je geen functionaliteit wilt inleveren. Wat verder nog een teleurstelling zou kunnen zijn is dat er in september nog werd gerept over integratie tussen Facebook en iTunes. Daar was toen veel ‘buzz’ over, maar er is in deze versie niets van te bespeuren.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

verbeterde navigatie

zinvolle toevoegingen als Up Next, Minispeler en integratie met de app store

Minpunten

het blijft een zwaar programma

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten