Adobe legt woorden in de mond

Adobe werkt onder codenaam Project VoCo aan een geavanceerd geluidsbewerkingsprogramma waarmee opgenomen spraak kan worden gecorrigeerd. De software zou in staat zijn om de stem van een persoon te analyseren en zo nieuwe woorden toe te voegen.

Het bestaan van de ‘Photoshop voor Audio’ werkt duidelijk in een toespraak van Adobe-ontwikkelaar Zeyu Jin op de Adobe MAX conferentie in San Fransico. Later heeft Adobe het bestaan van Project VoCo bevestigd aan technologiewebsite The Verge. Het project is een samenwerking tussen Adobe en Princeton University.

Nieuwe woorden maken

Project VoCo is een geavanceerd geluidsbewerkingsprogramma waarmee je naast het normale knippen en plakken ook foutjes in audio kunt wegpoetsen. De meest opvallende mogelijkheid is een analyse van iemands stem waarna nieuwe woorden gegenereerd kunnen worden. Zo kun je iemand dus dingen laten zeggen die nooit gezegd zijn. De software heeft hiervoor twintig minuten opname van iemands stem nodig.

De technologie is handig voor het corrigeren van voice-overs en dialogen, zaken waarin vaak kleine foutjes worden gemaakt. Het is nog onduidelijk wanneer Project VoCo verwerkt wordt in een commercieel product

Bron: The Verge

Geschreven door: Jeroen Boer op

Category: Nieuws, Audio

Tags: adobe, photoshop, audio