abonneren

ACID Music Studio 8

Sony komt binnenkort met versie 8 van zijn instapmuziekpakket ACID Music Studio. Er lijkt weinig veranderd sinds versie 7...

ACID Music Studio 8 ziet er bij de eerste opstart veelbelovend uit, maar die indruk is slechts van korte duur. Bij die eerste opstart laadt het programma namelijk een demosong in die ons exact 17 seconden lang laat geloven dat al onze midi-instellingen fout zijn geconfigureerd of dat er simpelweg iets grondig mis is met onze geluidskaart. De paniek was niet nodig: na 17 seconden kakofonie begint een niet onaardig klinkend elektronisch deuntje. We horen echter uitsluitend elektronische klanken. Later zal blijken dat dit een van de vele beperkingen is van het pakket.

De interface van ACID Music Studio ziet er heel gedateerd uit en staat een intuïtief gebruik van dit pakket in de weg. Toegegeven, u krijgt een woordje uitleg als u met de muis over de knoppen beweegt. Zo leren we dat het 'uitroepteken' bij een track de mute-knop is. Maar kan iemand ons vertellen wat er mis is met een 'M' of een 'R' voor respectievelijk mute en record? Nee, dit pakket lijkt qua opbouw, knoppen en icoontjes meer op een grafisch programma dan op een muziekprogramma (met uitzondering van de mengtafel die er gebruiksvriendelijk uitziet). Positief is dan weer dat ACID Music Studio 8.0 vanuit één hoofdvenster kan worden bediend. Handig en overzichtelijk.

Gebrek aan functionaliteit

Wie met andere sequencers heeft gewerkt, zal zich vooral storen aan het gebrek aan functionaliteit. De midifuncties lijken uit het vorige millennium te stammen. Wat ACID Music Studio 8.0 biedt, is de absolute basis die wellicht de absolute beginner nog kan boeien. De vraag is: voor hoe lang?

Ook wat meegeleverde toeters en bellen betreft, scoort het pakket ondermaats. We tellen in ons testpakket één instrument en zowel de mogelijkheden als de kwaliteit van de klanken laten veel te wensen over. De effecten zijn redelijk, maar ze zien er niet uit en de bedieningsmogelijkheden zijn zeer rudimentair. Valt er dan niks positiefs te melden? Toch wel. Het spelen met audioloops is bijvoorbeeld nog altijd even leuk. Misschien moeten we in deze context onthullen dat dit pakket destijds – toen het nog ACID Pro heette en van Sonic Foundry was – een voorloper was van de loop-gebaseerde muziekprogramma’s. De techniek werd verder verfijnd en gepopulariseerd door onder meer Apple (met GarageBand) en Ableton (met Live). Sony is er helaas niet in geslaagd om van deze toen baanbrekende technologie een unique selling point te maken voor zijn eigen pakket. Jammer, want de zogeheten Acidized Loops zijn van uitstekende kwaliteit.

ACID Music Studio 8.0 ondersteunt vst(i) en daardoor kunt u zelf naar believen instrumenten en effecten van derden toevoegen. Op die manier kunt u een groot deel van de gebreken opvangen. En wat loops betreft, is er de website ACIDplanet.com, waar regelmatig gratis en betaalde loops worden aangeboden. Kijk, dat vinden wij nou een leuke troef.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • componeren en spelen met loops
  • show me how tutorials
  • weinig functionaliteit
  • rudimentaire interface
  • gebrek aan degelijke plugins
ACID Music Studio 8.0 is op alle punten een instappakket. De interface is gedateerd en de ingebakken plugins (instrument en effecten) zijn grafisch onaantrekkelijk. Er ontbreekt behoorlijk wat functionaliteit in vergelijking met talloze andere goedkope muziekpakketten. Denken we daarbij maar aan het recent geteste FL Studio 9 of het van functionaliteit bulkende Music Maker 16 van Magix. Misschien moet Sony eens heel ernstig naar het huidige concurrentieaanbod kijken en met versie 9.0 een échte inhaalbeweging maken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags: