abonneren

Ableton Live 9 Intro

Ableton heeft er maar liefst drie jaar over gedaan om de sprong te wagen van versie 8 naar 9. De verwachtingen zijn hoog gespannen, doch het lijstje nieuwigheden is niet bijster lang. Waar zijn ze dan drie jaar mee bezig geweest?

Van de drie nieuwe versies bekijken we de instapversie: Live 9 Intro. Met een prijskaartje van slechts € 79 euro de goedkoopste variant, maar helaas zijn in deze bescheiden versie een paar spectaculaire vernieuwingen niet beschikbaar, zoals de audio-to-midi-functie en de mogelijkheid om voor het eerst ook externe synths aan Live toe te voegen. We moeten het traditioneel ook stellen met fors minder instrumenten, minder effecten en sounds in vergelijking met de duurdere Standard (€ 349) en veel duurdere Suite versie (€ 599). En tóch is Live Intro een schitterend instappakket. Sterker nog: Live is nog steeds de meest creatieve tool voor de liefhebbers van elektronische muziek.

De drie instrumenten die je standaard krijgt – Impulse, Drum Rack en Simpler – zijn (net) voldoende om volwaardige songs mee te brouwen. Voor je het goed beseft, heb je een verrassend frisse track klaar. Want het moet gezegd: de ingebouwde synths zijn nog steeds uniek qua 'sound' en dat maakt ze zo fel begeerd in professionele kringen. Helaas krijg je naar onze bescheiden mening in de Intro-versie nét iets te weinig instrumenten mee. Dat wordt gelukkig gecompenseerd door 4 GB aan meegeleverde 'loops en sounds' van topproducers en het arsenaal topeffecten – 26 stuks.

In vorige edities moest je je weg vinden in drie verschillende browsers, maar dat is nu 'rechtgezet' met 'Places'. Je vindt voortaan alles terug op één plaats en daar is alles keurig opgesplitst in categorieën. Ook handig: je kunt elke map op je computer aan deze 'Places' linken, waardoor je dus sneller dan ooit bij je materiaal komt.

De grafische interface oogt wat simplistisch, maar vergis je niet: achter dit ietwat vlakke gelaat schuilt high tech van professionele kwaliteit – de lijst 'famous users' is lang, héél lang.

Voor Live 9 Intro blijft onze score steken op 3,5 bollen en dat heeft alles te maken met het feit dat de grote nieuwigheden enkel in de Standard- en Suite-versie beschikbaar zijn. Mocht dit een test van Live 9 Suite zijn geweest, dan hadden we hier met de glimlach 4,5 bollen uitgedeeld. Ondanks alles is en blijft Intro de beste manier om Live in de vingers te krijgen. Sterker nog: Live 9 is de beste instapversie ooit en in vergelijking met pakketten in dezelfde prijscategorie, is er simpelweg geen pakket dat beter klinkt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags: ableton

Nieuws headlines

Laatste reactie