Ableton Live 7 Suite

Ableton Live leent zich bijzonder goed voor live-toepassingen en de grootste namen uit de muziekindustrie gebruiken het (stiekem) om partijen af te spelen die live moeilijk te brengen zijn. Omwille van plaatsgebrek bijvoorbeeld (een strijkorkest) ofwel omwille van budget (hetzelfde voltallig strijkorkest).
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Door de jaren heen is Live echter uitgegroeid tot een productie-omgeving. Maar je merkt aan de opbouw en het gebruik van het pakket dat het nog steeds aan de basis een product is dat zich perfect in zijn vel voelt op een podium. In de studio lopen we meteen tegen de beperkingen aan. In tegenstelling tot Reason ondersteunt Live 7 wél VST's én je kunt er rechtstreeks audio mee opnemen. Maar de ondersteuning is in beide gevallen te beperkt om er het woord 'professioneel' aan vast te knopen.

De rest van het pakket blijft een ijzersterke formule. Met Live 7 maak je in bijzonder weinig tijd een boeiende track. Moeilijk is het niet want de nodige lessen zitten ingebakken in het pakket. En neem van ons aan: het loont echt wel de moeite om 5 minuutjes de instructies op het scherm te volgen. Want in die luttele 5 minuten worden de essentie en basisprincipes van het pakket uitgelegd; daarna kun je alleen nog lol beleven aan Live 7.

Versie 7 biedt heel wat nieuws in vergelijking met versie 6. Zeker als je de Suite aanschaft. Die is exact 300 euro duurder dan de gewone Live 7 versie maar omvat dan ook een indrukwekkende bibliotheek instrumenten en bijhorende geluiden. Wij waren in elk geval zeer onder de indruk van session drums en van de Essential Instrument Collection 2.

Helaas worden de instrumenten getooid met dezelfde layout waarin het ganse pakket zit verpakt. Grafisch geslaagd maar niet altijd even handig als je ook echt aan de knopjes wil gaan draaien.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • VST ondersteuning
  • efficiënt in gebruik
  • gemakkelijk in gebruik dankzij ingebouwde lessen
  • indrukwekkende bibliotheek aan instrumenten en geluiden
  • te beperkt voor studio bewerkingen
  • ondersteuning voor direct opnemen audio en VST is beperkt
  • layout niet altijd even handig
Samengevat is Live 7 Suite een uniek product. We merken wel dat er steeds meer aandacht wordt besteed aan de meegeleverde instrumenten. Misschien moeten ze diezelfde oefening nog eens doen op de meegeleverde effecten? En terwijl ze dan toch bezig zijn, mogen ze het audio-gedeelte nog eens onder handen nemen. Niet dat de kwaliteit niet deugt maar wie Live ook als een volledige opnamestudio wil gaan gebruiken, heeft te weinig tools in handen die professionele opnames toelaten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags: