Apple heeft een aantal mooie functies aan zijn mediaprogramma toegevoegd. Aan de hand van 10 tips laten we zien welke nieuwe snufjes je kunt gebruiken in iTunes 11.

Apple presenteerde eind vorig jaar een verse editie van iTunes. Daarin is de gebruikersinterface flink op de schop gegaan, waarbij onder meer beide zijbalken zijn verdwenen. Ook de minispeler is nu eindelijk volwassen geworden. Je hoeft nu namelijk niet meer voor ieder wissewasje terug te keren naar het hoofdvenster van iTunes. Verder vraag je vanuit de bibliotheek eenvoudig muzieksuggesties op en zet je de leukste liedjes vooraan in de wachtrij van een tijdelijke afspeellijst. Naast de nieuwste mogelijkheden bespreken we ook enkele ‘oude’ functies van iTunes. Op die manier haal je het optimale rendement uit dit veelzijdige programma!

Wil je bibliotheken van verschillende computers in iTunes combineren, dan komt de functie Thuisdeling van pas. Hiermee deel je simpel mediabestanden met maximaal vijf systemen die in hetzelfde thuisnetwerk zijn aangesloten. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen, is op iedere pc Thuisdeling inschakelen. Vervolgens geef je aan uit welke bibliotheek iTunes media moet afspelen. Open linksboven het iTunes-menu, waarna je navigeert naar Bibliotheek en Thuisdeling inschakelen. Log daarna in met je Apple ID en bevestig via Thuisdeling inschakelen.


Gebruik de functie Thuisindeling om bibliotheken van verschillende pc’s samen te voegen.

Hoewel Apple ervoor koos om in de eerste uitgave van iTunes 11 het dubbele-nummersfilter weg te laten, is deze functie sinds update 11.0.1 weer terug. Open het iTunes-menu door linksboven op het pictogram te klikken, waarna je kiest voor Menubalk tonen. Via Weergave en Dubbele onderdelen tonen verschijnt een overzicht met dubbele treffers. Let er wel op dat er soms verschillende uitvoeringen van nummers bestaan, bijvoorbeeld een studio- en een live-versie. Wis dus niet zomaar liedjes zonder ze eerst nauwkeurig te checken.


Voorkom vervuiling van je bibliotheek en wis dubbele nummers.

De integratie met iCloud werkt erg goed. Zodra je een aankoop doet in de iTunes Store wordt het materiaal online opgeslagen en automatisch beschikbaar gesteld in de iTunes-bibliotheek en gekoppelde iOS-apparaten. Op die manier zijn muziek, films, series en boeken dus vanuit de cloud beschikbaar. Ga je met de computer of notebook offline en wil je evengoed de nieuwste aankopen afspelen? Geen probleem, want je slaat de bestanden gemakkelijk lokaal op. Klik hiervoor in de bibliotheek op het pictogram met het wolkje.


Aankopen die je hebt opgeslagen in iCloud sla je ook gemakkelijk lokaal op via de downloadknop.

Natuurlijk ziet iTunes er veel mooier uit als alle albumhoesjes aanwezig zijn. Je haalt ontbrekende afbeeldingen kinderlijk eenvoudig op van internet. Rechtsklik op een muziekalbum waaraan je een albumhoes wilt toevoegen. Kies voor Albumillustraties ophalen en controleer of iTunes de juiste afbeelding opspoort. Is dat niet het geval, dan klik je in het contextmenu op Info tonen. Vervolgens voeg je handmatig een illustratie toe. Ontbreken er meerdere albumhoesjes in de bibliotheek? Gebruik in dat geval de sneltoets Ctrl+A om je volledige muziekverzameling te selecteren en zoek vervolgens opnieuw naar albumillustraties.


Verfraai je bibliotheek door ontbrekende albumillustraties op te halen.

Zeker als je een uitgebreide muziekbibliotheek in iTunes beheert, komt de zoekfunctie goed van pas. Dit onderdeel is in de elfde versie vernieuwd. Handig is dat tijdens het typen suggesties onder het zoekveld verschijnen. Voer maar eens de eerste letters van een artiest of muziekalbum in. Je ziet meteen welke artiesten, albums, nummers en afspeellijsten er met deze letters overeenkomen. Nuttig is dat je de suggesties eenvoudig toevoegt aan de tijdelijke afspeellijst. Hiervoor klik je op het plusteken.


Gebruik de zoekfunctie om snel je favoriete artiest of afspeellijst te vinden.

Genius heeft in iTunes 11 een andere plek gekregen. Open de muziekbibliotheek en klik op Afspeellijsten. Zet de Genius-functie aan door in te loggen met je Apple ID. Zoek een muziekalbum of nummer dat je goed vindt en klik op het kleine pijltje. Kies vervolgens voor Genius starten of Genius-afspeellijst aanmaken. Het programma zoekt nu soortgelijke liedjes bij elkaar. Dankzij deze functie bespaar je veel tijd. Het is immers niet nodig om handmatig een afspeellijst te maken! Leuk is dat Genius ook zelfstandig mixen creëert. Hierdoor luister je automatisch naar muziek van een bepaald genre.


Met behulp van Genius creëer je razendsnel afspeellijsten en mixen.

In iTunes 11 wijzig je simpel de tijdelijke afspeellijst. Wanneer je in vorige versies bijvoorbeeld een muziekalbum selecteerde, speelde het programma trouw alle nummers af. Je geeft nu een bepaald liedje gemakkelijk voorrang, waarbij de resterende nummers van het album automatisch naar achter opschuiven. Je regelt dat door in de bibliotheek bij een liedje op het kleine pijltje te klikken. Vervolgens kies je voor Hierna afspelen. Wil je het nummer als laatste aan de tijdelijke afspeellijst toevoegen, dan klik je op Toevoegen aan Volgende. Klik bovenaan in het afspeeldisplay op het pictogram met de drie streepjes om de tijdelijke afspeellijst op te vragen. Naar eigen inzicht pas je de volgorde hiervan aan door de nummers naar de gewenste positie te slepen.


Bepaal zelf wanneer je naar welke muziek luistert door de tijdelijke afspeellijst te wijzigen.

Apple heeft de minispeler van iTunes flink onder handen genomen. Je opent dit onderdeel via de sneltoets Ctrl+Shift+M. In tegenstelling tot de vorige iTunes-versie is er nu een kleine albumhoes zichtbaar. Wanneer je met de muis op de minispeler gaat staan, heb je toegang tot de bedieningsknoppen. Via de zoekfunctie selecteer je een andere artiest, muziekalbum of nummer, waarbij je niet langer naar het hoofdvenster van iTunes hoeft te navigeren: klik op het pictogram met het vergrootglas en typ een trefwoord. Dubbelklik vervolgens om de gewenste muziek af te spelen. Vind je de interface van de minispeler te minuscuul? Klik dan op de hoesafbeelding om een grotere weergave van de minispeler te openen.


Via de zoekfunctie is je volledige iTunes-bibliotheek bereikbaar in de minispeler.

Vanuit de bibliotheek leg je eenvoudig contact met de iTunes Store. Klik in de bibliotheek op een cover van een muziekalbum en kies aan de rechterkant voor In de Store. Het mediaprogramma laat suggesties zien die passen bij je muzieksmaak. Ook zijn er losse nummers en albums te vinden van de artiest waarop je eerder hebt geklikt. Wellicht kom je zo leuke aanvullingen tegen voor je muziekverzameling. Mocht je interesse hebben, dan schaf je direct muziek aan in de iTunes Store zonder de bibliotheek te verlaten. Je opent eventueel de reguliere weergave van de iTunes Store door op een titel van een liedje of muziekalbum te klikken.


In de bibliotheek maak je gemakkelijk verbinding met de iTunes Store.

Doordat de zijbalken aan weerszijden zijn verdwenen, is er meer ruimte voor de bibliotheek. Alle onderdelen zijn nu verwerkt in overzichtelijke dropdown-menu’s. Klik linksboven op Muziek, Films, Tv-programma’s of Apps om de gewenste collectie weer te geven. De muziekbibliotheek kent een aangename verrassing. Zodra je de nummers van een album bekijkt, opent er voortaan niet meer een nieuw venster in iTunes. In plaats daarvan zie je meteen welke nummers er op het album staan. Klik op een albumhoes om de bijbehorende liedjes uit te klappen. Wil je een ander nummer horen, dan hoef je alleen maar op de juiste titel te klikken.


Voortaan kies je favoriete liedjes zonder de bibliotheek met alle muziekalbums te verlaten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten