}
abonneren

Windows Mobile 6

De aankondiging van een nieuw besturingssysteem is bij Microsoft meestal een enorm spektakel. Maar de introductie van Windows Mobile 6 vond vrijwel geruisloos plaats, in een achterafzaaltje buiten het beursterrein van 3GSM in Barcelona. De impact van WM6 is dan ook minder groot dan die van Vista.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Er zijn vele kleine verbeteringen doorgevoerd in WM6, maar voor een fundamentele vernieuwingen moeten we wachten op de opvolger met codenaam Windows Mobile Photon, die in 2008 verschijnt.

Naam
Een van de grootste wijzigingen is de naamgeving: er zijn nog steeds drie versies die nu de aanduiding Standard (voorheen Microsoft Smartphone), Classic (voorheen Pocket PC) en Professional (Pocket PC Phone Edition) hebben gekregen. De verwarring voor gebruikers welke aanvullende software ze kunnen installeren blijft daarmee bestaan; ook dat probleem is pas in Photon opgelost. Hopelijk is er daarin ook iets gedaan aan het feit dat voor simpele handelingen relatief veel stappen nodig zijn: voor het invoeren van een nieuwe afspraak moet u nog steeds 4 keer op het scherm tikken. Het controleren van de batterijstatus is wel verbeterd: in plaats van 4 keer klikken hoeft u nog maar eenmaal te klikken op een icoontje op het Today-scherm. Het zou prettig zijn geweest als Microsoft eindelijk een taakmanager had meegeleverd, waarmee het makkelijker wordt om applicaties af te sluiten. Net als in WM5 blijven eenmaal geopende applicaties op de achtergrond draaien, ook nadat u ze hebt gesloten.

Interface
De interface is grotendeels hetzelfde gebleven, al zijn wel wat elementen van het Glass-uiterlijk van Vista overgenomen en hebben de iconen een glossy 3D-effect gekregen. Hoewel het voornamelijk cosmetische verbeteringen zijn, zorgen ze tegelijk voor een verbetering van het contrast en de leesbaarheid van het kleine scherm. Multimedia, altijd een sterk punt van Windows Mobile, kent eigenlijk geen verbeteringen. De mobiele versie van Windows Media Player biedt nog steeds dezelfde functies. Al met al blijft Windows Mobile een van de beste mobiele besturingssystemen en dat komt mede door de grote keuze uit software van derden en de grote variatie aan toestellen: met en zonder qwerty-toetsenbord, met schermdiameters van 2,7 tot 5 inch, al dan niet met ingebouwde gps en wifi.

Agenda en adresboek
In de agenda is voortaan een tijdbalk zichtbaar bovenin het scherm, waarmee u in een oogopslag ziet op welke momenten u vrij en bezet bent. Bovendien kunt u in de weekweergave details van afspraken zien, zonder deze stuk voor stuk te openen. U kunt ook zien wie uitgenodigd zijn voor een vergadering en vergaderverzoeken sturen, maar dit werkt alleen wanneer u met Exchange 2007 werkt. In het adresboek kunt u bij contactpersonen de belhistorie terugzien.

E-mail
Op het gebied van e-mail is er wel veel veranderd in Windows Mobile 6. Berichten worden voortaan in HTML-formaat getoond, zodat u op hyperlinks kunt klikken, afbeeldingen in e-mailberichten kunt zien en ook telefoonnummers rechtstreeks vanuit een e-mailbericht kunt bellen. Handig is ook de SmartFilter-zoekfunctie voor e-mail: net als in SmartDial krijgt u bij het invoeren van een aantal letters meteen al de eerste de zoekrestultaten in beeld. Bij WM5 was u nog afhankelijk van de toestelfabrikant of push-mail werd ondersteund; bij WM6 is Direct Push standaard aanwezig, maar u hebt daarvoor wel een Exchange-server nodig. Wél voor iedereen beschikbaar zijn de nieuwe e-mail-shortcuts: voor het snel beantwoorden, wissen of verplaatsen van een bericht hoeft u slechts één van de cijfertoetsen ingedrukt houden.

Office
Wat het gebruik van Word, Excel en PowerPoint betreft zijn de grootste veranderingen in de Standard-version van Windows Mobile te vinden. Voor het eerst wordt op de smartphones ook een mobiele versie van Office meegeleverd, waarmee u bestanden kunt openen en bewerken. De mogelijkheden zijn behoorlijk beperkt: u kunt de opmaak veranderen, tekst wijzigen en standaardfuncties uitvoeren, maar het aanmaken van een nieuw document is alleen met een foefje mogelijk. PowerPoint-documenten kunt u alleen bekijken, niet bewerken. Eigenlijk is Office Mobile voornamelijk bedoeld om documenten die u via e-mail ontvangt te kunnen bekijken en kleine wijzigingen te kunnen doorvoeren.

Telefoon
Dat Pocket PC’s zonder telefoonfunctie de aanduiding ‘Classic’ hebben gekregen geeft al aan dat Microsoft deze apparaten als een voorbijgaande zaak beschouwt. In WM6 zijn de telefoonfuncties op een paar punten verbeterd. Spraakbesturing is integraal onderdeel van het besturingssysteem geworden en met SmartDial krijgt u sneller toegang tot veelgebelde nummers. Mensen die vaak onderweg zijn vinden een nieuwe functie, waarbij het downloaden van e-mail, weerberichten en ander dataverkeer wordt geblokkeerd zodra u in het buitenland bent en moet roamen. Veel mensen weten wel dat roaming extreem duur is, maar het kan zomaar gebeuren dat u vergeet om automatische downloads tijdelijk uit te schakelen.
De nieuwe Internet Sharing-optie maakt het makkelijk om uw telefoon via Bluetooth of USB als een draadloos modem voor uw laptop te gebruiken.

Updates
Voorheen moest u voor updates wachten op uw toestelfabrikant. Microsoft deed er lang over om eventuele fouten en lekken op te lossen, waarna de toestelfabrikant nog een paar maanden nodig had om de update te testen. De nieuwe, automatische updatefunctie in Windows Mobile is daarom een grote sprong vooruit: u hoeft geen harde reset meer te geven om updates te installeren, maar bent in een paar minuten klaar, zonder risico op dataverlies. De update vindt plaats via GPRS of UMTS, naar keuze handmatig of automatisch.
Een heel ander punt is de upgrade van WM5 naar WM6. Daarvoor bent u nog wel afhankelijk van uw toestelfabrikant. Diverse fabrikanten zoals HTC, E-TEN en Palm hebben al officieel aangekondigd dat ze voor geselecteerde toestellen upgrades naar WM6 gaan uitbrengen. Vist u naast het net, dan zit er niets anders op dan een nieuw toestel kopen of op illegale wijze een upgrade achterhalen. De overstap naar WM6 is geen dringende of noodzakelijke actie voor bestaande gebruikers van WM5; net als bij Windows XP raden we aan om te wachten tot u eraan toe bent.

Beveiliging
Veel is er al gezegd over de veiligheid en onveiligheid van Windows Mobile. Wat virussen betreft loopt u met een Nokia met Symbian-besturingssysteem heel wat meer risico’s. Een groter risico is dat uw vertrouwelijke gegevens in verkeerde handen vallen. De 4-cijferige pincode van Windows Mobile is daarom vervangen door een alfanumeriek wachtwoord, waarvan een minimale lengte vanuit Exchange verplicht kan worden gesteld. Het apparaat kan na een aantal mislukte wachtwoordpogingen automatisch worden gewist. Hebt u Exchange 2007, dan is ‘remote wipe’ op afstand mogelijk en kunt u ook op afstand uw wachtwoord instellen en resetten. Omdat gebruikers graag documenten op geheugenkaartjes bewaren is ook daarvoor iets bedacht: 128-bits AES-encryptie van de geheugenkaart, al moet erbij worden gezegd dat dit ook wat nadelen met zich meebrengt. In de eerste plaats: alle bestanden worden versleuteld, iets dat onnodig is en performanceproblemen kan opleveren bij muziek-, video- en navigatiebestanden. Ten tweede: de encryptiesleutel is aan het apparaat verbonden, dus als het apparaat defect of zoekraakt en na een spontane reset, is de kans groot dat u geen toegang meer krijgt tot uw gegevens.

Live-integratie
In WM6 zijn de Live-diensten van Microsoft prominent aanwezig. Live Messenger wordt standaard meegeleverd en bevat een aantal kleine verbeteringen, zoals chatten met meerdere mensen te gelijk. Een zoekbalk voor Live Search is zowel aanwezig in Internet Explorer Mobile als op het Today-scherm. Snel even iets opzoeken wordt daarmee een stuk makkelijker. Bijzonder is dat Windows Mobile vanaf nu ook push-mail voor Hotmail/Live e-mailaccounts biedt. U kunt met uw Passport- of LiveID inloggen waarna u e-mailberichten en contactgegevens kunt synchroniseren. Jammer is dat al deze Live-diensten alleen ondersteuning bieden voor Microsoft’s eigen oplossingen. Begrijpelijk, maar het werpt wel obstakels op voor mensen die via andere aanbieders willen zoeken en chatten.

Test: Gonny van der Zwaag

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • sneller zoeken in e-mail
  • Office-functies voor smartphones
  • betere beveiliging door wisfunctie en encryptie
  • kleine tweaks, geen grote verbeteringen
  • voor simpele taken nog steeds veel stappen nodig
Windows Mobile 6 bevat diverse kleine verbeteringen waardoor u net iets sneller kunt werken. Maar voor het uitvoeren van simpele handelingen moet u nog steeds veel schermtikken uitvoeren en voor de echt spectaculaire verbeteringen moet u wachten op de volgende versie, Windows Mobile Photon (2008). Vergeleken met andere mobiele besturingssystemen biedt Windows Mobile wel het voordeel dat het vertrouwd overkomt en dat de keuze uit toestellen fenomenaal groot is.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Apps

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI