WhatsApp schendt privacywet

De populaire messenger WhatsApp verzamelt ongevraagd alle contactgegevens van het elektronische adresboek van de smartphonegebruikers. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) vindt dit in strijd met de privacywetgeving.

Voor iPhone-bezitters met het besturingssysteem iOS 6 geldt dit niet, maar de privacy van de overige WhatsApp-gebruikers is ernstig in het geding. Deze hebben niet de mogelijkheid om te kiezen of zij al hun contacten beschikbaar willen stellen aan WhatsApp. Het CBP meent dat daardoor een groot deel van de uit het adresboek verzamelde mobiele telefoonnummers bovenmatig is. WhatsApp zal tijdens een zitting worden gehoord over de bevindingen van de privacywaakhond. Mogelijk volgt er daarna een sanctie en een dwangsom.

Gegevensverwerker
Het CBP vindt dat WhatsApp een gegevensverwerker is. Daarom moet het Amerikaanse bedrijf voldoen aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens. WhatsApp moet zijn gebruikers informeren dat hun gegevens worden geregistreerd, waarna de gebruiker hiervoor toestemming moet verlenen. Maar dat gebeurt op dit moment niet.

Bovendien worden de gegevens van inactieve gebruikers door WhatsApp nog een jaar bewaard. Het bedrijf moet volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens aantonen dat dit noodzakelijk is. Ook hier heeft WhatsApp tot nu toe niet aan voldaan.

Nog meer gegevens
Tot eind vorig jaar verzamelde WhatsApp nog meer gegevens van zijn klanten. Zo werd het IMEI-nummer van de smartphone en het Mac-adres van het wifi-netwerk genoteerd. WhatsApp heeft zijn verzamelpraktijken echter moeten aanpassen naar aanleiding van een onderzoek dat het CBP deed met de Canadese Office of the Privacy Commissioner (OPC). Deze gegevens worden nu niet meer geregistreerd. WhatsApp heeft dit aangepast door een verplichte update uit te brengen voor de app.

Voorheen werden berichten van WhatsApp-gebruikers onversleuteld verzonden, samen met het gehast versturen van onder andere het IMEI-nummer. Hackers bleken daardoor de chats van de gebruikers eenvoudig af te kunnen luisteren, en waren zelfs in staat om namens iemand berichten te sturen. Dit zou inmiddels moeten zijn aangepast door de messengerdienst.

Bron: Webwereld

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Apps

Tags: messengers