Viber

Viber, vooral bekend voor gratis bellen, is met de laatste updates ook een prima messenger. De komst van desktopsoftware voor Windows en Mac maakt het allemaal nóg aantrekkelijker.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • eenvoudige maar doeltreffende app
  • verzorgde en intuïtieve desktopsoftware
  • chats en gesprekken overnemen
  • Minpunten
  • slechts op één mobiel apparaat inzetbaar
  • nog geen emoticons en stickers op de desktop

Meer dan 200 miljoen gebruikers hebben Viber ontdekt en profiteren van gratis bellen en chatten via internet. Voor iPhone en Android verscheen begin mei versie 3.0, met vernieuwde gebruikersinterface, online status, videoberichten en stickers voor chatsessies. Gebruikers met Windows Phone 8 moeten daar nog even op wachten, al kunnen ze met de in april verschenen tussentijdse update wel (eindelijk) de voip-functies gebruiken, met hd-geluidskwaliteit. Een app voor Blackberry 10 staat op de planning.

Kenmerkend voor Viber is dat je, net als bij WhatsApp, geen inloggegevens nodig hebt. Viber werkt met de bestaande lijst van contacten van je telefoon en toont welke contacten de app hebben geïnstalleerd. De gesprekskwaliteit is niet altijd optimaal en verbindingen worden soms verbroken, maar de kwaliteit is wel verbeterd. Bovendien worden die ongemakken geaccepteerd: het is immers gratis en terugbellen gaat eenvoudig.

Viber is sinds kort voor Windows en Mac beschikbaar, een belangrijk voordeel ten opzichte van WhatsApp – diens gebruikersgroep hoopt al heel lang op een desktop- of browserversie. Het lijkt ook een aanval op Skype, want naast chatten en bellen kan je ook videobellen. Dat werkt momenteel alleen nog van desktop naar desktop en er ontbreekt een mogelijkheid om ‘gewone’ nummers te bellen.

Om de desktopsoftware te gebruiken moet je Viber eerst op je smartphone installeren. Bij de installatie op de desktop voer je je mobiele nummer in en neem je de verificatiecode over die op je smartphone verschijnt. Je contactenlijst verschijnt in Viber op de desktop en ook de chats en recente oproepen worden overgenomen en voortdurend gesynchroniseerd. Je kunt chats en gesprekken zelfs ieder moment overnemen van desktop naar mobiel en andersom, en dat blijkt moeiteloos te werken – op de smartphone is wel Viber 3.0 of hoger nodig. De desktopsoftware toont nog geen emoticons en stickers. Voor emoticons wordt bijvoorbeeld de tekst (smiley) of (inlove) getoond, en bij stickers verschijnt de melding dat ze niet worden ondersteund.

Een telefoonnummer voor verificatie is op een smartphone handig, maar wordt ingewikkelder bij desktopsoftware, en nóg ingewikkelder als je Viber op meer dan één mobiel apparaat (zoals smartphone en tablet) wilt gebruiken. Dat laatste kan momenteel ook niet, althans niet met hetzelfde telefoonnummer. Bij registratie op een tweede apparaat (met hetzelfde telefoonnummer) zal Viber op het eerste apparaat worden gedeactiveerd en worden de gegevens verwijderd. Een andere opzet, bijvoorbeeld met separate inlogfunctie, is dan ook welkom, zeker voor tablets.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Apps

Tags: viber