Tip: schakel notificaties uit voor Android-apps

Bij tal van apps onder Android krijg je bovenin de balk een notificatie, bijvoorbeeld als er een berichtje van een gebruiker binnenkomt, of wanneer je mail ontvangt. Je kunt deze meldingen per app afzonderlijk in- of uitschakelen, ze bijvoorbeeld verstoppen op je lockscreen.

De instellingen voor notificaties kun je doorgaans in de app zelf regelen, maar niet iedere Android-applicatie heeft de mogelijkheid om alles uit te schakelen. Soms kun je alleen instellen dat er een lampje gaat knipperen of dat de telefoon vibreert, maar vaak worden er alsnog notificaties getoond in de taakbalk van Android.

Instellingen per app

Als je per geïnstalleerde app wilt opgeven of je wel of geen notificaties ontvangt, ga dan naar de instellingen van je Android-apparaat, kies voor Apps, en vervolgens Gedownload.

Selecteer de app waarvan je de notificaties wilt uitschakelen, door er op te tikken. Vervolgens zie je bovenaan een vinkje staan met 'Meldingen weergeven'. Haal nu het vinkje weg om geen notificaties meer te ontvangen.

Als je per app de notificatie-instellingen wijzigt, dan gaan deze wijzigingen voor de instellingen van de app zelf. Dus ook al heb je bij een app aangegeven dat je notificaties wilt ontvangen, de instelling van Android zelf overruled deze instellingen.

 

Prioriteit

De prioriteit-functie van Android is Google's tegenhanger van de Niet storen-modus van iOS. Handig aan Android is echter dat je per app kunt instellen of ze zich aan de functie moeten houden. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je 's nachts niet gestoord wordt, behalve als je een whatsappje krijgt, of bij een pushmelding van een bepaalde nieuws-app. 

Ga naar Instellingen > Apps & notificaties > Meldingen en druk op Applicaties. Zoals eerder beschreven kun je hier notificaties per app uitschakelen, maar je kunt ook aangeven of ze zich moeten houden aan de regels van de prioriteitfunctie. 

 

 

 

Lockscreen

De meeste notificaties verschijnen 'gewoon' op je lockscreen. Het kan echter zijn dat je notificaties van bepaalde apps niet zomaar op je vergrendelscherm wil hebben, omdat ze bijvoorbeeld te privacygevoelig zijn, of omdat je je scherm niet vol wil hebben staan met loze meldingen. In dat geval kun je aangeven of je wel of geen notificaties op je lockscreen wil hebben. 

In het Instellingen-menu van Android ga je onder het kopje Apps & Notificaties naar Meldingen en drukje op Lockscreen. Hier kun je aangeven of je al dan niet meldingen op je vergrendelscherm wil zien. Let wel: als je voor 'Alle notificaties verbergen' kiest, krijg je dus geen enkele melding meer op je lockscreen te zien. 

 

 

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Tips en Trucs, Apps

Tags: instellingen, notificaties