}
abonneren

Skyfire 1.0

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De mobiele browser Skyfire is bedoeld om smartphone-gebruikers een internetbeleving te geven die lijkt op wat men gewend is op de pc. U kunt vrijwel elke pagina bekijken die ook op de pc kan worden bekeken, inclusief pagina’s met Silverlight en Flash (bijvoorbeeld video's op YouTube).
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

Skyfire 1.0 vereist Windows Mobile 5, 6 of 6.1 of een Symbian-toestel met Nokia's S60 versie 3. Dit laatste betekent dat eigenlijk alleen Nokia's N- en E-reeks worden ondersteund.

We testen Skyfire op een HTC S730, een telefoon met een uitschuifbaar toetsenbord en Windows Mobile 6. Met de ingebouwde versie van Internet Explorer downloaden we het installatieprogramma, een cab-bestand van 635 KB, via m.skyfire.com. U kunt de browser ook downloaden met uw pc en het installatiebestand daarna op uw telefoon overzetten.

Verbeterd


Na het opstarten stuiten we direct op verbeteringen ten opzichte van de eerdere versies. De browser start sneller op en ook is het mogelijk om al tijdens het laden van de startpagina een internetadres in te voeren in de adresbalk. De startpagina zelf bestaat uit de favorieten, geschiedenis en een verzameling webfeeds. Standaard staat er een aantal nieuwsfeeds op, die u ook kunt aanpassen om bijvoorbeeld updates van Twitter of Facebook te tonen.

Evenals andere mobiele browsers, zoals Safari op de iPhone of het populaire Opera Mini, laat Skyfire webpagina’s net als in een browser op een desktop-pc zien. Hierdoor wordt de tekst erg klein weergegeven en moet er worden ingezoomd. Skyfire heeft hiervoor op het scherm een muisaanwijzer die met de navigatietoets kan worden bewogen. Met deze toets kan ook worden ingezoomd door te dubbelklikken op de gewenste plaats. Als u al weet waar u heen wilt, kunt u ook direct tekst selecteren of een link aanklikken zonder in te zoomen.

Net als Opera Mini gebruikt ook Skyfire een proxyserver om pagina’s te laden. Hierdoor hoeft de telefoon minder werk te verzetten, maar het betekent ook dat uw geschiedenis en uw cookies op de server van Skyfire worden opgeslagen.
Webpagina's worden sneller geladen dan in de bètaversies en de browser reageert beter op het verslepen van de pagina. Uiteraard duurt het laden van pagina's nog wel langer dan op een pc en is de snelheid ook afhankelijk van de verbinding. Opvallend genoeg was het laden van pagina’s over wifi niet veel sneller dan over hsdpa. 3G en gprs zorgden wel voor aanzienlijk langere laadtijden.

Video


De meest in het oog springende functie van Skyfire is de mogelijkheid om filmpjes af te spelen. Dit werkt precies hetzelfde als op een pc. Soms starten de filmpjes wat schokkerig, maar over het algemeen functioneert het zeer indrukwekkend. Het volume is meestal wat te hard, maar kan direct worden aangepast. Er zijn wel enkele beperkingen. Windows Media-bestanden worden alleen afgespeeld als ze niet in een popupvenster staan, omdat deze door Skyfire worden geblokkeerd.

Vergeleken met eerdere bètaversies is de reactiesnelheid van Skyfire verbeterd, wat zorgt voor een probleemloze weergave van filmpjes op onder andere YouTube en Uitzending Gemist. Wel veroorzaakt dit een erg hoog batterijverbruik en ook moet u niet vergeten om op uw dataverbruik te letten.

We hebben Skyfire ook met een aantal webgebaseerde toepassingen, zoals webmail, getest. Dit werkt over het algemeen goed. We kunnen zonder problemen Google Maps gebruiken, maar een toepassing om weblogs te bewerken, doet het niet volledig.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • volledige paginaweergave met zoom
  • multimedia
  • batterijverbruik
Over het geheel zijn we onder de indruk van Skyfire. Er is een aantal dingen die u op een desktop wel kunt doen en op een telefoon niet, maar Skyfire komt er dichterbij dan elke andere mobiele browser en is gratis.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Apps

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI