Scatter

Scatter belooft een razendsnelle bestandsuitwisseling tussen computers, smartphones en tablets. In de gedeelde postbus komen alle bestanden die je toevoegt, vanaf welk apparaat dan ook. Een opzet waaraan je moet wennen, maar die wel mogelijkheden biedt.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • zeer snelle bestandsuitwisseling
  • geen cloudopslag nodig
  • Minpunten
  • Windows-software niet optimaal uitgewerkt
  • standaard limieten voor bewaarperiode en bestandsgrootte
  • geen synchronisatie bij wijzigingen aan bestanden

Dropbox of Google Drive helpen enorm als je vanaf verschillende apparaten toegang tot je bestanden nodig hebt. Nadeel is dat bestanden de cloud passeren – wat soms traag gaat – en tevens bij een andere partij worden opgeslagen – wat niet altijd nodig of wenselijk is. Scatter wil dat oplossen. Het is beschikbaar voor Windows (helaas niet voor Mac of Linux) en er zijn apps voor Android en iOS (iPhone en iPad). Voordat je aan de slag kunt moet je (eventueel vanuit de app) een account maken, dat je invoert op al je apparaten met Scatter.

Vanaf ieder apparaat kan je een bestand toevoegen, en ieder apparaat zal het ook weer downloaden (indien mogelijk via het lokale wifi-netwerk) en in de gedeelde postbus (Inbox) presenteren, als een soort ‘stream’. Foto’s van je camera worden automatisch toegevoegd, net als teksten die je knipt of kopieert naar je klembord. Handig als je een lange url niet wilt overtikken. Onder Windows is het oppassen, want ook ieder bestand dat je via de Verkenner kopieert, wordt opgepikt. Dit kan je eventueel uitzetten. Vanuit de app kan je een bestand uploaden, of je deelt een bestand vanuit een andere app (bijvoorbeeld een e-mailbijlage). Op de pc voeg je bestanden toe door ze naar het Scatter-venster te slepen, al werkt dat bij ons niet altijd vlekkeloos.

Let er op dat bestanden in de Inbox en Trash beperkte tijd worden bewaard (standaard 1 maand en 1 dag). Dit kan je per apparaat aanpassen via de instellingen. Zo kan je een opslaglimiet voor alle data instellen, evenals limieten (of ‘onbeperkt’) voor automatische downloads (standaard 10 MB) en downloads via het mobiele netwerk (standaard 10 kB). Handmatig bestanden verwijderen of archiveren kan ook. Zet je een bestand in een andere folder, zoals Trash, Archive of een zelfgemaakte folder, dan wordt dit overal doorgevoerd. Om bestanden op te zoeken kan je bladeren door folders, maar ook op label, zoals prioriteit, bron, bestandstype en apparaat. Met wijzigingen aan bestanden houdt Scatter overigens geen rekening. Wel kan je het altijd nog een keer (eventueel onder dezelfde naam) in de ‘stream’ zetten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Apps

Tags: scatter