}
abonneren

Opera Mobile 10

Opera breidt langzaamaan zijn heerschappij uit over alle mobiele platformen. Naast de introductie van Opera Mini op de iPhone bracht het ook definitieve versies uit van Opera Mini 5 voor Java en Opera Mobile 10. We testen deze laatste op een Nokia N78 met Symbian S60.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Na een bètaperiode van een aantal maanden is Opera Mobile 10 vrijgegeven. Duidelijk te zien is dat Opera veel aandacht heeft besteed aan de interface. Al bij het opstarten van de browser zien we het van de desktopversie bekende Speed Dial-screen, met snelkoppelingen naar negen favoriete websites. De interface is in tweeën gedeeld: zodra u een pagina laadt, wordt bijna het hele scherm in beslag genomen door de pagina waar u makkelijk op in kunt zoomen.

Als u kiest voor de menuopties, komen boven en onder in het scherm de interface-elementen terug. Onderin kunt u kiezen om tabs te sluiten en bovenin vindt u de adresbalk, een Google-zoekveld en knoppen voor Speed Dial, pagina's herladen en vooruit en terug bladeren. Het tabsysteem doet denken aan de volledige Opera. Helemaal bovenin het scherm ziet u alle geopende pagina's terug, waar u doorheen kunt bladeren. Ook het openen van een nieuwe tab gebeurt net als in de desktopversie.

Het laden en renderen van webpagina's gaat niet heel vloeiend, wat vooral aan ons eenvoudige testtoestel te wijten is. We kunnen heel makkelijk inzoomen op delen van pagina's en ook het navigeren door menuopties en naar nieuwe webpagina’s levert geen problemen op. Flash wordt door Opera Mobile slechts deels ondersteund: banners en eenvoudige content wordt wel weergegeven, maar filmpjes op bijvoorbeeld YouTube niet.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • interface is duidelijk, zelfs met tabs
  • vloeiende interface
  • Flash is toch wel essentieel
Opera bewijst dat de browserervaring van een desktop-pc goed over te zetten is naar een mobiele telefoon. Jammer genoeg blijft een essentieel onderdeel van die ervaring, Flashondersteuning, uit. Als u die per se nodig hebt, kunt u beter uitwijken naar een alternatief als Skyfire.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Apps

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI