}
abonneren

Opera Mini 5 bèta

Na Opera 10 komt het Noorse softwarebedrijf ook met een nieuwe versie van zijn mobiele browser. Wij testen de bètaversie van Opera Mini 5.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Opera Mini is het voor Java ME geschreven broertje van Opera Mobile. Omdat Java ME op oudere telefoons draait, heeft Opera goed zijn best moeten doen om het meeste uit de beperkte mogelijkheden te halen. Toch is een groot aantal van de opties die u kent van desktopversie Opera 10 ook beschikbaar in Mini.

Als u een webpagina opent, neemt deze een groot deel van het scherm in beslag. Alleen de titelbalk en menu- en zoomopties onderaan het scherm blijven beschikbaar. Zodra u het menu opent, toont de browser een interface die veel lijkt op Opera 10. In Mini 5 is bijvoorbeeld de functie om pagina’s te openen in tabs toegevoegd. Zelfs op het relatief kleine scherm van onze testtelefoon (een Nokia N78) blijft het overzicht bewaard als we meerdere pagina's tegelijk openen. Bij het openen van een nieuwe tab wordt de Speed Dial-pagina weergegeven, waarmee u maximaal negen favoriete webpagina's snel opent.

Achter Mini zit het serverpark van Opera, dat alle webpagina's die u opvraagt comprimeert en als proxyserver functioneert. Pagina's worden sneller geladen en geoptimaliseerd voor het kleine scherm. Een notoir zware website als Hyves wordt correct geladen, maar een poging om een link naar een video op Nu.nl te openen zorgt voor een crash. Hoewel het een bètaversie betreft, ontdekken wij geen grote fouten en functioneert de browser over het algemeen stabiel. Ook bij het inzoomen op en scrollen van pagina’s is geen vertraging merkbaar. Flash wordt niet ondersteund, dus hiervoor moet u uitwijken naar een concurrent als Skyfire.

In het gebruik is Opera Mini 5 bijzonder prettig. De ontwikkelaars weten indrukwekkend veel mogelijkheden in een browser te stoppen die op zo veel oudere platforms moet werken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • gelikte interface
  • tabs
  • geen Flash
Met Mini 5 beschikt u op uw telefoon over een aantal zeer handige mogelijkheden van Opera 10 en hoeft u toch geen snelheid in te leveren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Apps

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI