abonneren

Meer dan 100.000 Instagram-wachtwoorden gestolen met nep-app

Het is een groep oplichters gelukt om meer dan honderdduizend wachtwoorden te stelen van gebruikers van de sociale foto-applicatie Instagram. Dit meldt beveiligingsbedrijf Symantec aan website Mashable. De app beloofde gebruikers honderden ‘likes’ en volgers op Instagram, in ruil voor hun Instagram-inloggegevens.

De applicatie InstLike was al een aantal maanden te verkrijgen in de Google Play Store en de App Store van Apple. Wie zijn inloggegevens voor Instagram invulde, kreeg van InstLike vervolgens een vloedgolf aan ‘vind ik leuk’s en nieuwe volgers.

InstLike maakte echter geen gebruik van de officiële API-interface van Instagram. Deze maakt het mogelijk om veilig in te loggen bij derde partijen met een Instagram-account. In plaats daarvan maakte InstLike gebruik van zijn eigen invulformulier, waardoor de app de volledige controle kreeg over de accounts van Instagrammers.

De malavide applicatie werkte met een digitaal muntsysteem; elke dag kregen gebruikers van InstLike twintig munten. Voor elke munt kon een like worden gekocht en voor tien munten een nieuwe volger. Als gebruikers hun dagelijkse hoeveelheid digitale munten hadden opgemaakt, kon voor echt geld een nieuwe voorraad worden ingeslagen.

InstLike kon de likes en volgers uitdelen door de accounts waar ze de beschikking over hadden gekregen. Symantec kan niet vertellen hoeveel geld er door de nep-app is opgehaald, maar vergelijkt de omzet met die van de populaire game Temple Run 2.

De applicatie is tussen de 100.000 en 500.000 keer gedownload uit de Google Play-winkel. Cijfers over de App Store zijn niet voorhanden. Eind oktober lichtte Symantec Google en Apple in over het bestaan van de app en deze verdween kort daarna uit de online downloadwinkels. De website van InstLike is nog online en de dienst kan nog worden gebruikt. Symantec adviseert echter om dit niet te doen.

Geschreven door: Kenneth Stamp op

Category: Nieuws, Apps

Tags: instalike

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord