}
abonneren

Maps Navigation

Google gooit de navigatiemarkt overhoop door zijn navigatiesoftware geheel gratis aan te bieden op het Android-platform. Betekent dit het einde voor de dure navigatiesystemen van TomTom, Navigon en Mio?
5
Score
50
Score: 50
  • Pluspunten
  • Minpunten

Wie Google Maps Navigation voor het eerst opstart, krijgt een eenvoudige interface te zien met vier keuzemogelijkheden. Bestemming inspreken, bestemming typen, contacten en items met ster (favoriete locaties). Het inspreken van de bestemming werkt vooral goed voor contactpersonen en nuttige plaatsen; adressen worden te vaak verhaspeld, het is handiger deze gewoon in te typen.

Google Maps Navigation maakt geen gebruik van kant-en-klare kaarten, maar haalt bij het berekenen van de route alle benodigde informatie binnen via internet. Zolang u niet teveel van de route afwijkt, is er tijdens het navigeren geen dataverbinding meer nodig. Het navigatiekaartje is weinig meer dan een 3D-aanzicht van Google Maps, met een blauwe lijn voor de te volgen route. Erg spannend ziet het er niet uit. Sterker nog, de blauwe lijn beslaat niet de hele breedte van de weg en is – zeker bij complexe situaties – lastig te herkennen. Vervelend genoeg is het niet mogelijk om het kleurenschema te wijzigen.

Ook de hoeveelheid informatie in beeld is karig. In de linker- en rechterbovenhoek zijn de volgende twee navigatieaanwijzingen te zien; daartussen de straatnaam. Onderin staat de afstand in minuten tot de bestemming. Hoe lang de reis nog duurt in kilometers is nergens te vinden; de totale reistijd en reisafstand worden alleen kort bij het berekenen van de route getoond. Ook afwezig zijn informatie over de huidige snelheid, flitspalen en maximumsnelheden. Dit soort functionaliteit is inmiddels standaard op betaalde navigatiesoftware, dus hier heeft Google nog een flinke inhaalsprong te maken. De berekende routes zijn overigens netjes, de spraakaanwijzingen zijn duidelijk en het overschakelen op Street View bij het naderen van de eindbestemming is een leuke extra.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • bestemming zoeken via Google Search
  • kaarten nemen geen ruimte in op smartphone
  • werkt alleen met dataverbinding
  • weinig informatie op scherm
  • geen geavanceerde functionaliteit
Google Maps Navigation is nog lang niet geschikt als volwaardig navigatiepakket. Wie slechts incidenteel binnen Nederland routeaanwijzingen nodig heeft, kan echter gerust gebruik maken van Google's navigatieoplossing.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Apps

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI