Installeer WhatsApp op je pc met Android-emulator in 4 stappen

Er wordt momenteel gewerkt aan een pc-versie van WhatsApp, maar het is nog niet duidelijk wanneer deze verschijnt. Maar met een paar simpele stappen kun je WhatsApp nu al installeren op een Windows-pc. En daar heb je niet veel voor nodig.

Om de Android-versie van WhatsApp op je computer te installeren, heb je eigenlijk maar één programma nodig, namelijk een Android-emulator. De meest bekende en gebruiksvriendelijke is Bluestacks. Deze kun je downloaden van www.bluestacks.com. De versie werkt onder Windows XP, Vista en Windows 7 en 8.

Kies tijdens de installatie van Bluestacks voor een duidelijk herkenbare locatie, bijvoorbeeld D:\Bluestacks. Standaard wil de software zichzelf in de map C:\ProgramData\ installeren, maar dat is een minder voor de hand liggende plek op je harddisk. Nadat het programma is geïnstalleerd, wordt er eerst een aantal Android-onderdelen gedownload. Bluestacks is een grafisch georienteerde applicatie en draait daarvoor de eerste keer fullscreen op je pc. Als je echter rechtsonder in beeld op het pictogram met de dubbele vensters klikt, kun je het programma ook gewoon in een venster draaien. Dat werkt wat prettiger.

Nu je Bluestacks hebt draaien, verschijnt er een venster met de vraag of je de software verder wil configureren. Dat is wel verstandig, want zo kun je namelijk je Google-account gebruiken, die weer nodig is voor de Play Store om apps te kunnen downloaden. Bevestig de vraag om je Google-account toe te voegen. Let op: wij hadden wat problemen met het invoeren van het apestaartje voor het e-mailadres. Dat heeft te maken met het feit dat de indeling van het toetsenbord van onze Windows-computer niet gelijk is aan die van Android. Het makkelijkst is om het @-teken te kopiëren uit bijvoorbeeld Notepad en dan met ctrl+V te plakken in Bluestacks, dat werkt namelijk wel.

Als je het Google-account eenmaal hebt toegevoegd, wordt je account gekoppeld en worden er wat onderdelen gedownload. Na verloop van tijd - slechts enkele minuten - is alles gereed en kun je Android gebruiken. Klik op het 'huisje' onderin om naar het hoofdscherm van Bluestacks te gaan.

Op de thuispagina zie je nu een aantal apps staan, waaronder WhatsApp. Klik op het pictogram om de app te installeren, precies zoals je dat zou doen op een echte Android-smartphone. Je krijgt vervolgens het bekende Android-installatiescherm te zien, waarbij een klik op de knop 'Installeren' voldoende is om de app te downloaden en te installeren.

Na afloop van de installatie - je krijgt daarvan zelfs een notificatie in het systeemvak op je Windows-taakbalk - moet je je telefoonnummer invoeren. Let op: je moet hier natuurlijk hetzelfde nummer invullen van je eigen smartphone, en je krijgt op die telefoon dan ook het verificatie-sms-bericht. Normaal gesproken geschiedt de verificatie automatisch (met andere woorden: WhatsApp herkent dat er een sms-bericht wordt gestuurd), maar onder Bluestacks werkt dat niet, omdat er natuurlijk geen simkaart is geïnstalleerd en je je berichtjes dus nooit ontvangt in die virtuele Android-omgeving. Als je een paar minuten wacht, kun je door WhatsApp worden gebeld op het opgegeven mobiele nummer, waarna er een stem een code voorleest. Die code kun je vervolgens weer invullen in het configuratiescherm van WhatsApp.

Nu word je op je eigen smartphone gebeld. Type het zescijferige nummer over dat door de stem wordt opgenoemd. Eenmaal correct ingevuld gaat WhatsApp verder met de configuratie. Na enkele minuten is WhatsApp klaar met de configuratie en kun je het gebruiken.

Let wel: WhatsApp kun je maar op een toestel tegelijk gebruiken. Installeer je het onder Bluestacks, dan werkt het dus niet meer op je smartphone. Tenzij je voor de Bluestacks-versie een ander mobiel nummer gebruikt om de app te activeren, maar twee dezelfde nummers gebruiken kan dus niet: je moet dan telkens een van de twee versies activeren.

 

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Apps

Tags: