abonneren

Groningers krijgen aardbevingen-app

Inwoners van Groningen kunnen een gratis app tegemoet zien, waarmee ze zelf aardbevingen kunnen meten. Als veel mensen de app gaan gebruiken, worden de bevingen nauwkeuriger in kaart gebracht dan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) nu doet.

Bevingmeter registreert bevingen dankzij de bewegingssensor in smartphones. Deze worden zo langzamerhand zo secuur dat er onderscheid kan worden gemaakt tussen bijvoorbeeld trilling door een voorbij rijdende trein en een daadwerkelijke aardbeving. 

Meetpunten

Als 10 procent van de 400.000 smartphonebezitters aldaar de app installeert, ontstaan er 40.000 individuele meetpunten. Dit terwijl de NAM er 'slechts' 250 in gebruik heeft. Smartphones zouden al nauwkeuriger aardbevingen kunnen meten dan sensoren die daar speciaal voor zijn gemaakt. Onder andere de sterkte van de trilling en hoe de beving zich verspreid worden door de app bijgehouden.

De app komt uit voor zowel iOS als Android en is een idee van ICT-ondermener Stef van der Ziel (via Dagblad van het Noorden). Op een bijbehorend webportaal kunnen inwoners daar tegen de tijd dat de app lanceert onder meer schade aan hun woningen melden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Apps

Tags: app

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord