}
abonneren

eSobi Mobile

In 2008 schreven we over de handige nieuwsmanagementsoftware eSobi. Deze gecombineerde rss-lezer, podcastbeheerder en zoekmachine is er nu ook in een mobiele versie voor telefoons met Windows Mobile vanaf versie 5.0.
4
Score
40
Score: 40
  • Pluspunten
  • Minpunten

De interface op de telefoon komt grotendeels overeen met wat we van het oorspronkelijke pakket kennen: een tab met nieuws uit rss-feeds, een tab met podcasts en een met gesynchroniseerde gegevens van eSobi voor Windows. De metazoekmachine uit de Windows-toepassing zit niet in eSobi Mobile, wat niet problematisch is, omdat het toch een van de minder interessante features is. Sommige andere features zijn ook achterwege gelaten, zoals het bewerken van nieuwsberichten. eSobi Mobile kan feeds en podcasts synchroniseren met eSobi for Windows. In onze test krijgen we dit echter niet aan de praat. Omdat eSobi Mobile er niet in het Nederlands is, blijkt synchronisatie met een Nederlandstalige Windows en eSobi niet te kunnen, beaamt ook de technische dienst van eSobi.

De interface van de rss-lezer is niet zo overzichtelijk als we verwachten. De aanraakmogelijkheden van het toestel worden wel gebruikt, maar toch moeten we vaak nog de menu's induiken, waarvan de structuur ondoorgrondelijk is. Het bladeren door feeds gaat onhandig. De indeling per feed is duidelijk, maar niet flexibel. Zo is het niet mogelijk om feeds naar uw voorkeuren te sorteren en kunt u de items alleen per feed bekijken. De text-onlymodus zit er nog wel in en is nog steeds erg handig. eSobi Mobile kan voor u namelijk alle extra content uit rss-feeds filteren, waardoor het op een klein scherm een stuk leesbaarder wordt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • synchronisatie met pc (alleen met Engelstalige Windows)
  • knullige interface
  • rss-functie niet goed uitgewerkt
eSobi Mobile is te onhandig in het gebruik om echt een centrale plek in onze dagelijkse nieuwsroutine in te nemen. Als de synchronisatie met de pc-versie, onze Nederlandstalige Windows en telefoon had gewerkt, was het een stuk nuttiger geweest; op dit moment is zelfs de rss-functie beperkt door de onoverzichtelijke interface.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Apps

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI