50 handige apps

Ook dit jaar gooiden we bij PCMweb onze telefoons vol met gigabytes aan apps voor iOS, Android én Windows Phone, allemaal om jullie te laten zien welke het leukst, handigst, interessantst en best zijn. Wij zetten onder elkaar welke apps je écht op je smartphone moet hebben als het nieuwe jaar begint.

1. Deezer (iOS, Android)

Deze dienst voor het streamen van muziek is, met zijn muziekbibliotheek van ruim 25 miljoen nummers, een sterk alternatief voor Spotify. Ook verkrijgbaar voor Andriod.

2. ViewRanger (iOS, Android)

ViewRanger is een fijne en erg complete app voor het plannen van routes door de natuur of stad. Je kunt verschillende kaarten gratis gebruiken, waaronder de redelijk gedetailleerde OpenStreetMap.

3. Stack Exchange (iOS, Android)

Voor de talloze populaire vraag-en-antwoord-communities van Stack Exchange, waaronder Stack Overflow, Server Fault en Ask Ubuntu, is één handige officiële app uitgebracht. Onze favoriet is echter stackoverflow, waar voor ieder programmeervraagstuk wel een oplossing te vinden is.

4. Runtastic (iOS, Android)

Runtastic is erg populair onder hardlopers. Je kunt er feitelijk allerlei activiteiten mee ‘tracken’, waaronder wandelingen en fietstochtjes. Je kunt je tocht vastleggen op een kaart en onderweg blijf je op de hoogte van je prestaties, zoals afgelegde afstand en snelheid. De app is voor alle belangrijke platforms beschikbaar, zowel in een gewone als een Pro-versie.

5. Banjo (iOS, Android)

Als ergens iets te doen is, zal er vast veel over geschreven worden op sociale netwerken als Facebook, Twitter en Foursquare. Dat is het idee achter Banjo, dat evenementen bij jou in de buurt op een kaart laat zien. Zo weet je zeker dat je geen feestje meer hoeft te missen.

6. NiLS Lockscreen Notifications (Android)

NiLS toont een lijst met notificaties op het vergrendelscherm en heeft daarvoor, in tegenstelling tot onder meer DashClock Widget, geen widget nodig. Bovendien kun je het prima gebruiken in combinatie met lockscreen-vervangers als WidgetLocker.

7. HeadsUp (Android)

Nog een leuke verbetering in Android Lollipop zijn de zogenaamde Heads Up-notifications. Ontvang je een notificatie tijdens het gebruik van je toestel, zoals het browsen of spelen van een game, dan wordt deze melding in een mooi pop-up schermpje getoond, samen met de acties die je kunt ondernemen.

8. Spotzi-Atlas (iOS, Android)

Spotzi-Atlas bevat zo’n 500 themakaarten van over de hele wereld die je op een kaart kunt weergeven. Denk aan bijvoorbeeld het inkomen van de bevolking, percentage landbouwgrond en de verdeling van religies.

9. CloudMagic (iOS, Android)

CloudMagic is een reizende ster als het gaat om e-mailapps, met dank aan de sterke interface en brede ondersteuning van e-mailaccounts (onder meer Gmail, Exchange, Yahoo, iCloud en imap). Je kunt tot vijf accounts toevoegen die een universele inbox krijgen. Onderscheidend is de sterke zoekfunctie, waarmee je in één keer al je mailboxen kunt doorzoeken.

10. Blendle (Android)

Het ‘sociale’ Blendle biedt een brede selectie artikelen uit kranten en tijdschriften aan, die je tegen betaling per artikel kunt lezen. Een prijzenswaardig initiatief, dat goed aan lijkt te slaan. De app is weinig meer dan een jasje voor de website van Blendle, maar werkt wel vrij goed.

11. Comix (Windows Phone)

Comix dient hoofdzakelijk voor het lezen van digitale (of gedigitaliseerde) stripboeken en biedt veel klassiekers ter download aan. Er is ondersteuning voor verschillende bestandsformaten, waaronder cbz, cbr en cb7 alsmede zip- en rar-archieven. Desgewenst kun je de bibliotheek op OneDrive of Dropbox bewaren.

12. Go Locker (Android)

Go Locker toont notificaties van alle geïnstalleerde apps op je lockscreen. Opmerkelijk zijn de vele thema’s om het uiterlijk aan te passen. Niet alle thema’s zijn overigens gratis, en dat zie je helaas pas als je het thema gaat toepassen. Praktisch – maar misschien niet helemaal waterdicht – is de ingebouwde beveiliging met pincode of patroon. Go Locker werkt al vanaf Android 2.0.

13. Boxer (iOS, Android)

Boxer was trendsetter als het gaat om swipes. In deze app kun je hier optimaal gebruik van maken. Je kunt berichten direct vanuit je inbox naar de ingebouwde takenlijst doorzetten en er is zelfs een ‘like’-knop om contacten te laten weten dat je het bericht waardeert.

14. Coursera (iOS, Android)

Verschillende universiteiten, waaronder enkele Nederlandse (zoals UvA, Universiteit Leiden en TU Eindhoven), zijn aangesloten bij Coursera, dat een groot en gevarieerd aanbod van online cursussen biedt. Ook kun je ze downloaden om ze offline te kunnen bekijken en streamen via AirPlay.

15. Tasker (Android)

Tasker is de populairste en meest flexibele Android-app om taken tot in detail te automatiseren. Het is wat lastig om mee te beginnen, maar gelukkig grondig gedocumenteerd en je krijgt voor je inspanningen eindeloze mogelijkheden terug. Via een zogenaamd profiel kun je één of meerdere contexten met één of meerdere acties combineren.

16. Duolingo (iOS, Android, Windows Phone)

Wil je een vreemde taal leren lezen, schrijven en spreken dan is Duolingo een aanrader. Je kunt leren via de browser maar ook met deze iPhone- en iPad-app, die in 2013 door Apple werd uitgeroepen tot app van het jaar.

17. Waze (iOS, Android, Windows Phone)

Waze behoort tot de populairste navigatie-apps voor Android. Dat zal deels komen omdat het volledig gratis is. Maar ook de kwaliteit en functies worden geprezen. Wat Waze zo krachtig maakt, is een rijke community van mede(weg)gebruikers. Op basis daarvan kan het een optimale route berekenen en een gewijzigde route voorstellen bij drukte onderweg, waarbij je direct de tijdsbesparing en de nieuwe geschatte aankomsttijd door krijgt.

18. Google Maps (iOS, Android)

Maps is onze favoriet als het gaat om het vinden van locaties op de kaart, met dank aan de zeer krachtige zoekfunctie. De vele kaartweergaves zijn ook een pluspunt, zoals de satellietbeelden en StreetView-beelden op straatniveau.

19. Wickr (iOS, Android)

Wickr is een aanrader als je een veilig alternatief voor Snapchat zoekt. Bij het registreren maak je een Wickr ID (gebruikersnaam in combinatie met een wachtwoord) aan. Om gevonden te kunnen worden door vrienden is het handig je telefoonnummer en/of e-mailadres aan je account te koppelen, maar het is niet verplicht. Je kunt eventueel anoniem blijven. Toegang tot de app kun je met een wachtwoord afschermen.

20. Telegram HD (iOS, Android)

Je kunt met Telegram HD een privégesprek voeren waarbij niets op de servers wordt bewaard. Ook kun je aangeven dat een bericht automatisch moet worden verwijderd, minimaal 2 seconden en maximaal 1 week nadat het is gelezen. Nog een pluspunt is de mogelijkheid grote bestanden te versturen. Het is gekoppeld aan een telefoonnummer, maar een eenvoudig toestel waarop je het (eenmalige) verificatiebericht per sms kunt ontvangen is al voldoende.

21. Snapchat (iOS, Android)

Gezien het privékarakter van Snapchat en het enorme succes verdient het hier een plek, maar het is zeker niet de meest veilige chat-app. Kenmerkend is dat foto’s die je deelt slechts korte tijd (1 tot 10 seconden) zichtbaar zijn voor de ontvanger(s) en niet kunnen worden opgeslagen.

22. Nokia Mixradio (Windows Phone)

Nokia MixRadio geeft je tal van afspeellijsten met populaire muziek die je gratis kunt beluisteren. Naast de uiteenlopende (en telkens vernieuwende) mixen kun je ook een persoonlijke mix laten samenstellen. Hiervoor geef je drie van je favoriete artiesten op. Ook het offline bewaren van mixen is mogelijk, ideaal voor onderweg.

23. eLinea

De Spotify voor journalistiek, dat is een beetje de insteek van eLinea, dat voor een tientje per maand de mogelijkheid geeft artikelen van een fors aantal kranten, tijdschriften, journalisten en schrijvers te lezen. Toegang is mogelijk vanaf alle denkbare apparaten: smartphone, tablet, computer of desktop. Uniek is dat je voor een vast bedrag per maand alles kunt lezen.

24. Shazam (iOS, Android, Windows Phone)

Hoor je ergens een mooi nummer, maar weet je niet wie hoe het nummer heet en wie de artiest is? Shazam helpt je snel aan deze informatie, door enkele seconden naar de muziek te luisteren en de opname vervolgens te analyseren. Je krijgt er nog veel muziekinformatie bij, en de mogelijkheid de muziek aan te schaffen. Naast de gratis versie, is ook de betaalde (advertentievrije) uitvoering Shazam Encore beschikbaar.

25. Songkick Concerts (iOS, Android)

Met Songkick Concerts blijf je altijd op de hoogte van concerten van je favoriete bands. Je geeft vooraf enkele locaties op (bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht) en voegt je favoriete artiesten toe, eventueel automatisch op basis van de muziek die al op je toestel staat, en krijgt een persoonlijke concertagenda. Bladeren door concerten per locatie is natuurlijk ook gewoon mogelijk.

26. SongPop (iOS, Android)

Ben je een muziekkenner, dan is SongPop de beste manier om die kennis op de proef te stellen. Met deze sociale game daag je vrienden uit om zo snel mogelijk de artiest of het nummer van muziekfragmenten te herkennen. De muziekstijlen lopen zeer uiteen, en wekelijks worden nieuwe nummers toegevoegd.

27. SoundCloud (iOS, Android)

Veel artiesten maken muziek via SoundCloud beschikbaar. Gedreven door een flinke community is het een handige plaats om – zeker met de hulp van deze app – nieuwe trending muziek te ontdekken en je favoriete nummers en afspeellijsten te verzamelen. Ook als je zelf muziek met het publiek wilt delen kun je hier goed terecht.

28. Spotify Music (iOS, Android)

Spotify behoort tot de populairste streamingdiensten, met een enorme muziekbibliotheek van meer dan 20 miljoen nummers. Je kunt gratis luisteren met reclame, of €9,99 per maand betalen voor het reclamevrije Premium-abonnement. Je kunt uiteraard persoonlijke afspeellijsten maken en delen, en ook voor het ontdekken van nieuwe muziek geeft Spotify volop mogelijkheden.

29. YouTube (iOS, Android)

Het enorme videonetwerk YouTube mag natuurlijk niet ontbreken in een item over muziek. Je kunt hier gemakkelijk je favoriete nummers opsnorren, of de mooiste videoclips bekijken. Er zijn naast de fijne officiële app van Google ook talloze alternatieve YouTube-apps, waarvan enkele zoals Groove+ for YouTube zich puur op het streamen van muziek richten, met YouTube als bron.

30. Simple Last.fm Scrobbler (Android)

Last.fm kan je luistergewoonten bijhouden en daarmee onder meer suggesties geven voor andere goede artiesten. Veel muziek-apps in dit artikel ondersteunen Scrobbling via Last.fm, waarmee feitelijk informatie over de nummers die je luistert naar Last.fm wordt gestuurd zodat je muziekprofiel verder kan worden verbeterd. Deze Android-app komt van pas als de muziek-app die je gebruikt geen Scrobbling ondersteunt.

31. Podcasts! (Windows Phone)

Podcasts kunnen ook voor muziekliefhebbers een goede en informatieve bron zijn. Voor het zoeken naar en beluisteren van podcasts op je Windows Phone-toestel of onder Windows 8 is de gratis app Podcasts! een aanrader. Het is weliswaar sterk op de Amerikaanse markt gericht, maar er is ook internationale rubriek en kun je zelf bronnen toevoegen. De app werkt eventueel in Snapped View, zodat je kunt doorwerken in een andere app.

32. NS Reisplanner Xtra (iOS, Android)

De meest recente versie van de officiële treinreisplanner van de NS is behoorlijk gewijzigd, en zeker ten goede. De app is nu een stuk completer en werkt bovendien inmiddels ook op de iPad. Hoewel de meeste mensen hem onderweg op de smartphone zullen gebruiken, was dit toch één van de meest gevraagde uitbreidingen.

33. Rapidshare (Android)

RapidShare is een bekende partij voor het uitwisselen van bestanden via internet. Auteursrechtenkwesties spelen RapidShare regelmatig parten, maar sinds september gooit RapidShare het over een andere boeg. Het serverpark wordt nu ingezet voor persoonlijke online opslag en backup, waarmee het in het vaarwater van Dropbox komt.

34. Quiet Hours (Windows Phone)

Voor enige nachtrust is het prettig als een smartphone ’s nachts stil is.Windows Phone biedt zelf geen opties om 's nachts al je geluid uit te zetten, maar de app Quiet Hours komt echter aardig in de buurt. Hiermee kun je op vaste tijden het volume van je toestel beperken. Jammer is dat het niet heel nauwkeurig ingesteld kan worden.

35. Fotor (iOS, Android)

Fotor is een gebruiksvriendelijke app voor het bewerken van foto’s. Natuurlijk kun je uitgebreidere software vinden, maar Fotor is allerminst beperkt en zelfs ideaal te noemen voor snelle bewerkingen of het maken van fotocollages. Bij het bewerken van foto’s bereik je de verschillende onderdelen zoals Scenes, Edit, Crop, Effects, Borders en Text via de knoppenbalk geheel rechts.

36. Snappic

Snappic is een prima app om foto’s direct vanaf je iPhone te laten afdrukken. Handig voor de Instagram-gebruiker is dat ook vierkante printformaten mogelijk zijn. Naast foto’s kun je ook een canvas, setje pasfoto’s of fotogeschenken zoals een mok, muis-mat of sleutelhanger bestellen.

37. AirWeb (iOS)

AirWeb maakt het een stuk eenvoudiger om te browsen op je Apple TV. De app gebruikt AirPlay om internetpagina’s op jouw televisie met Apple TV weer te geven. Je iPhone of iPad kun je daarbij voor navigatie gebruiken. Ze moeten uiteraard wel met hetzelfde WiFi-netwerk zijn verbonden.

38. SkipLock (Android)

Een schermvergrendeling, zoals een patroon of pincode, is natuurlijk verstandig om privégegevens op je smartphone te beschermen, maar handig is het vaak niet. Met SkipLock, opvolger voor Unlock With WiFi, kun je de vergrendeling in veilige situaties uitzetten.

39. TouchPal X Keyboard (Android)

SwiftKey en Swype behoren tot de gevestigde orde als het gaat om alternatieve Android-toetsenborden. TouchPal X Keyboard doet daar eigenlijk weinig tot niets voor onder. Het is erg functioneel en de weergave laat zich via thema’s gemakkelijk aanpassen. De hoogte, breedte en positie kun je zelfs op de pixel nauwkeurig afstellen.

40. SwipePad (Android)

Tools om snel te wisselen tussen apps zijn populair. SwipePad is één van de betere: de app blijkt veelzijdig, stabiel en gebruikt weinig geheugen. Met SwipePad kun je een venster met snelkoppelingen naar voren halen met een beweging vanaf bijvoorbeeld de zijkant van het scherm of één van de hoeken. Het is een ideale manier om je 12 meest gebruikte apps snel te starten.

41. Regenmeter (iOS, Android)

Regenmeter geeft je een meerdaagse weersverwachting met details als temperatuur, luchtvochtigheid en windsnelheid. Maar ook, zoals de naam al beloofd, een regenverwachting op een geanimeerde neerslagkaart of in een grafiek. De grafiek laat per 5 minuten zien hoeveel millimeter neerslag je kunt verwachten. Desgewenst kun je een melding ontvangen als er regen wordt verwacht op jouw locatie.

42. Google Fit (Android)

In het najaar introduceerde Google haar softwareplatform Google Fit voor het bijhouden van je gezondheid en sportprestaties. Google Fit geeft op één plek toegang tot gegevens van wearables, zoals stappentellers en hartslagmonitors, en apps op het gebied van sport, fitness en gezondheid zoals Runkeeper en Withings. Het maakt ook het delen van gegevens eenvoudiger.

43. Fitbit (iOS, Android)

Het Amerikaanse Fitbit heeft met activiteiten-trackers als de Flex en Charge een trend gezet. De armbandjes kwamen in de loop van 2014 ook in Nederland op de markt. Je kunt met het apparaatje onder meer je slaapritme analyseren, stappen tellen en calorieverbruik bijhouden.

44. Mobile Music Trainer (iOS, Android)

Deze in Nederland ontwikkelde app helpt je goed op weg bij het leren bespelen van een instrument en het instuderen van bladmuziek.

45. Link Bubble (Android)

Link Bubble biedt een slimme en efficiënte manier van browsen. De app vangt links naar internetpagina's op en zal deze op de achtergrond inladen. Je kunt daardoor rustig je sessie in Twitter of Facebook afronden, terwijl de webpagina's voor de links die je hebt aangeklikt alvast op de achtergrond worden geladen en klaargezet.

46. Vine (iOS, Android)

Vine is een sociaal netwerk voor het delen van korte filmpjes van zes seconden. Het is eenvoudig te gebruiken. Je moet je vinger op het scherm drukken tijdens het filmen, waarbij je eenvoudig meerdere korte stukjes kunt opnemen.

47. Virtuagym Food (iOS, Android)

Met deze app kun je aan de hand van een persoonlijk voedingsadvies afvallen en gezond blijven. Om een profiel op te stellen moet je enkele vragen beantwoorden, zoals het aantal uren slaap per nacht, soort werk en hoe actief je bent.

48. NPO (iOS, Android)

De NPO-app, voorheen Uitzending Gemist, is handig om gemiste televisieprogramma's van de publieke zenders tot dertig dagen geleden terug te kijken. De streams zijn van goede beeldkwaliteit en het aanbod is prima, al ontbreken vaak de wat oudere uitzendingen.

49. Receptenmaker (iOS)

Met Receptenmaker kun je gemakkelijk je eigen recepten invoeren of importeren vanaf zo'n achttien bekende kookwebsites, waaronder 24kitchen, Allerhande, Njam, Okoko en Smulweb. Bij het importeren worden velden als bereiding en ingedrediënten netjes ingevuld.

50. PhotoFunia (iOS, Android)

Met PhotoFunia bereik je met minimale inspanningen een prachtig resultaat. Een eigen foto, zoals een portretfoto, kun je door deze app eenvoudig laten plaatsen in een scéne, bijvoorbeeld een bushokje of billboard, schilderij of poster, jaar- of maandkalender, of de cover van een boek.

Geschreven door: admin-0 op

Category: Nieuws, Apps

Tags: