De beste IFTTT recepten voor op vakantie

IFTTT, of If This Then That, is een handige dienst om je productiviteit te verhogen. In deze miniworkshop zetten we de beste IFTTT recepten voor de vakantie voor je op een rij.

IFTTT maakt gebruik van ‘recepten’ waarmee webdiensten met elkaar verbonden kunnen worden. Als je nog geen lid bent van IFTTT, kun je je heel eenvoudig aanmelden.

Send an email when you land

Een handig recept is om te laten weten dat je geland bent op je bestemming. Hiervoor maak je gebruik van dit recept: Send an email when you land. Je hebt wel de app ‘IF by IFTTT’ nodig, die je vindt in de app store van je telefoon of tablet. Om het recept op te zetten, is het vereist om Gmail te verbinden met IFTTT, dus klik op Connect bij Gmail Channel. Zorg ervoor dat pop-ups worden toegestaan door je browser. Meld je aan met je Gmail-account om verder te gaan en klik op Toestaan om IFTTT toegang te geven tot je account. Klik ten slotte op Done.

Daarna voer je in plaats van John F Kennedy Airport de naam van je luchthaven in waar je straks landt en klik je op Search. We raden aan om een beetje uit te zoomen, omdat het gebied anders wel erg beperkt is. Scroll vervolgens naar onder en vul bij To address in wie je van de landing op de hoogte wilt stellen en vul een onderwerp en bericht in. Laat het veld Attachment URL zoals het is, want daarmee kunnen de ontvangers je locatie zien. Klik op Add om het recept toe te voegen.

Automatisch vakantiefoto's uploaden

Een ander handig recept is om automatisch je vakantiefoto’s naar je favoriete clouddienst te uploaden. Dat is net even handiger dan de ingebouwde functionaliteit van de cloudprovider, omdat je de foto’s direct in een bepaalde map kunt plaatsen en ze dus mooi gecategoriseerd hebt. Er zijn recepten beschikbaar voor iOS met Dropbox: Back up new iOS photos you take to Dropbox en Android met Dropbox: If I take a new photo with my Android phone, then save it to Dropbox.

Klik bij de recepten op Advanced settings voordat je op Add klikt, zodat je de map kunt selecteren waarin de foto’s geplaatst worden. Dat doe je bij het veld Dropbox folder path. Open daarna de app van IFTTT en geef deze toestemming om je foto’s in te zien, anders werkt het recept niet.

Reismails

Met alle vakantiemail is het handig deze direct beschikbaar te hebben in je notitieboek. Met het recept Travel confirmations to Evernote #travel #email is dat mogelijk. Elke e-mail die je in Gmail labelt als ‘reizen’ wordt dan automatisch als notitie in Evernote geplaatst.

Verbind hiervoor met Gmail en Evernote door op Connect te klikken en in de betreffende diensten in te loggen. Bij Evernote kun je kiezen hoelang je wilt dat IFTTT toegang heeft. Maak een keuze en klik op Authorize en daarna op Done. Je kunt nu het label kiezen waarop gefilterd wordt in Gmail, evenals de titel voor de notitie in Evernote, wat er precies in de notitie moet staan, in welk notebook het verschijnt en welke labels de nieuwe notitie heeft. Klik op Add om het recept toe te voegen.

Tekst: Jochem de Goede

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Apps

Tags: ifttt