Bouw een app voor Android of iOS

Altijd al een eigen app willen maken, maar geen zin in ingewikkeld programmeerwerk of dure software? Met de online dienst iBuildapp is het niet alleen gratis, maar ook heel simpel. Leuk om eens op een regenachtige middag mee aan de slag te gaan!

Op zichzelf is het maken van een eigen applicatie een ingewikkelde klus die behoort tot het domein van de programmeur, maar met iBuildapp kan je zelf ook een heel eind komen. iBuildapp is een website waarmee je eenvoudige apps in elkaar kunt zetten. Het is mogelijk content toe te voegen, zoals foto's of filmpjes, en tot op zekere hoogte de uitstraling van de app te bepalen. Ook kan de zelfgemaakte app worden uitgerust met eenvoudige functies, zoals rss, video streaming en maps.
Er kan een app gemaakt worden voor Android- en iOS-telefoons en de iPad. Verder is er de mogelijkheid om een html5-webapp te bouwen, die via de mobiele browser kan worden benaderd. iBuildapp is in principe gratis, maar bedenk daarbij wel dat gratis hier wordt opgeofferd aan reclame die in de apps verschijnt. Door een abonnement te nemen kan je die reclame afkopen. Verder zijn er kosten verbonden aan het plaatsen van een applicatie in de Apple App Store ($ 299). Plaatsing in Google Play is wel gratis. Overigens kan je wel een ongelimiteerde hoeveelheid apps maken.

Sommige applicaties kunnen om de zoveel tijd weer nieuwe content bevatten. iBuildapp heeft middelen om dat bij gebruikers onder de aandacht te brengen. Zo kan je ervoor kiezen om push-notificaties te verzenden. Dit houdt in dat de gebruiker een push-bericht krijgt, wanneer de applicatie iets belangrijks te melden heeft. Ga naar het tabbblad Notifications, kies in de tickbox het gewenste platform (in ons geval Android) en klik op de optie Configure. Maak een nieuw Google API-project aan en klik door de schermen tot je bij een lijst met services bent. Zet de optie Google Cloud Messaging for Android aan en accepteer de voorwaarden. Je kunt ook berichten verzenden op basis van een gps-locatie (hoewel dat ook storend kan zijn en averechts kan werken). Ga naar de optie Gps Notifications en voer een locatie in en een berichtje onder Add Gps Notification. Mensen krijgen nu een bericht wanneer ze bij die locatie in de buurt komen.

Heb je dat allemaal gedaan, dan kan je de app afmaken en publiceren in Google Play (of de App Store van Apple). Ga naar het tabblad App Settings en kies bij Target mobile platfom voor welk platforum de app bedoeld is (Android, iPhone of allebei). In het volgende tabblad, App Info, kan je een beschrijving geven van je app. Deze beschrijving zal in de appwinkel van jouw keuze gebruikt worden. Het laatste tabblad (App publishing) helpt je bij het publiceren van de app. Volg daarbij de verschillende beschreven stappen. Genereer een MD5-certificaat en een Maps API key. 

Nu de template gemaakt is, is het tijd om door te klikken naar het volgende scherm. Hier kan je bepalen welke functies en content er achter de knoppen zitten. Ook kan je hier nog het een en ander naar eigen smaak aanpassen, zoals Edit background, Edit logo image en Edit text. Het idee is dat je stapsgewijs je eigen app invulling geeft. Stap 1 t/m 3 richten zich onder andere op de achtergrond en de teksten en spreken eigenlijk voor zich. Stap 4 richt zich op het inrichten van de navigatie. Heeft de gekozen template bijvoorbeeld te veel knoppen dan kan je die hier verwijderen. Let op: je kunt hier geen extra knoppen invoegen!
Stap 5 (manage content) is echter het belangrijkst. Selecteer de eerste pagina achter een van de knoppen waaraan je invulling wilt geven bij Current page. Je krijgt vervolgens de opties Page type en Page title. Met Page type bepaal je wat voor functie je achter de pagina hangt. Standaard maak je een 'platte' html-pagina waar je enkel tekst kunt lezen, maar je kunt bijvoorbeeld ook een rss-lezer achter de knop plaatsen, een link naar Facebook of Twitter of een QR-code scanner. Het is ook mogelijk om video, beeld en audio in te laden, waarbij je ervoor kunt kiezen content op de app op te slaan of een externe website te gebruiken. Zo is het voor afbeeldingen bijvoorbeeld mogelijk een verbinding te leggen met Picasa of Flickr, maar je kunt ook een foto inladen. Er is een vrij goede uitleg bij iedere functie bijgevoegd. Bovendien kan je door middel van de Preview-optie bekijken hoe je app eruit gaat zien. Je kunt dus naar hartenlust experimenteren.


Je kunt nog van alles naar eigen hand zetten, waarbij vooral Manage Content een belangrijke stap is.


Van fotogalerijen tot rss, van contactinformatie tot Twitterfeeds: je bepaalt zelf welke functies je in je app opneemt.

Je komt nu in een scherm waarbij je een template (sjabloon) kunt kiezen in de Template Marketplace. De template bepaalt de vormgeving van de app (waar de knoppen zitten en hoe de app eruit ziet). Er zijn veel templates beschikbaar en veel zijn er gemaakt door andere gebruikers van iBuildapp. De meeste templates zijn gratis, maar voor sommigen moet je die gebruikers betalen. Als je dus erg artistiek bent kan je misschien nog rijk worden met iBuildapp, hoewel die kans met een bedrag van ongeveer € 1,50 per template klein is.
Om een eigen template te maken klik je op de optie Create own template en geef je je eigen template een naam. Je komt nu in een scherm waarmee je zelf de vormgeving kunt bepalen. In het midden van het scherm staat een plaatje van een afbeelding van een telefoon. In het linker schermdeel vind je een User Interface Library, vanwaar je de knoppen, afbeeldingen en labels in de telefoon kunt slepen.
De belangrijkste optie in de UI Library is het Menu waarmee je de menubalk van je app kunt inrichten. Je krijgt de keuze uit een aantal pictogrammen, zoals een winkelwagen of een huis. Wat er achter de knoppen valt, kan in een later stadium worden aangepast. Het publiceren van een template in de Template Marketplace kan overigens buiten de app-creator in het hoofdmenu van je account. Kies My Templates en je zal zien dat er een nieuwe template is opgedoken. Met Publish kan je ervoor kiezen om de app zichtbaar te maken in de marketplace.


Je kunt zelf een nieuwe template maken…


…of een bestaand template kopen. Voor de kosten hoef je het niet te laten, maar zelf maken is wel zo leuk!

Er hoeft niets gedownload te worden om met iBuildapp aan de slag te gaan. Je begint met het aanmaken van een account op de website van iBuildapp. Aanmelden is een eenvoudige zaak en kan ook met een Facebook-account. Na de aanmelding kom je terecht in het hoofdscherm van je account, waar je een overzicht krijgt van de mogelijkheden. Bij My template kan je bijvoorbeeld een nieuwe vormgeving voor een app maken en onder My module kan je zelfgemaakte toepassingen uploaden.
Wij zijn op dit punt echter geïnteresseerd in het maken van een geheel nieuwe app en die optie vind je onder My Apps. Bij het maken van een app zal je gevraagd worden wat voor soort app je wilt maken: een native applicatie voor iPhone of Android, een native app voor de iPad of een webapplicatie op basis van html5. In dit voorbeeld maken we een app voor een Android-toestel, maar de verschillende stappen zijn klein. Kies Create new app onder Native apps en ga verder.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten