Apps slaan je telefoonnummers en contacten op in database

Een aantal apps voor Android en iOS slaan zonder dat je het weet je telefoonnummer op in een doorzoekbare database. Dat blijkt uit onderzoek van de BBC.

Er zijn apps beschikbaar waarmee het mogelijk is om je telefoonnummer te blokkeren. Bekende voorbeelden zijn Truecaller, Sync.me en CM Security. Deze apps slaan de geblokkeerde telefoonnummers op, maar ook je eigen telefoonnummer. Om de apps te gebruiken, moet je je telefooncontacten met de software delen. Daarbij wordt echter geen melding gemaakt dat de telefoonnummers en de namen van contacten worden opgeslagen in een doorzoekbare database.

De database kan worden doorzocht door de apps zelf, maar met behulp van een query op de sites van de appbouwers kun je - door het invullen van een telefoonnummer - achterhalen van wie dat telefoonnummer is. De database die inmiddels bestaat uit miljarden telefoonnummers.

Datalek

Een van de apps die alle telefoonnummers opslaat in de database - Truecaller - was in 2013 nog slachtoffer van een grote hack. Het bedrijf zegt echter dat er toen geen gevoelige informatie naar buiten is gekomen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Apps

Tags: telefoonnummer, database