Apps die alleen te sideloaden zijn, goede ontwikkeling?

Bij elke verkoop van een app in de appstores van Apple en Google gaat 30% naar hen en de resterende 70% naar de app-ontwikkelaar. Om die verplichte commissie te ontlopen, kwam de Android-versie van het populaire spel Fortnite onlangs niet uit in de Play Store. Sideloaden is dus verplicht. Is dat een goede zet? We vroegen het vier experts.

John Kivit, oprichter appontwikkelaar Shareforce

Media has no description

© PXimport

“Nee, voor gebruikers is dit absoluut niet goed. Tegenwoordig kun je met één vingertik veilige en goede apps installeren uit appwinkels. Dat is de kracht van een appwinkel. Maar een ontbrekende app als Fortnite moet de gebruiker zoeken op internet en dat is onhandig en onveilig."

"Het grootste gevaar is dat er misbruik plaatsvindt door nepbedrijven die malafide apk-bestanden aanbieden. Ik vind het daarom een hele slechte zet, al snap ik wel dat grote partijen als de Fortnite-ontwikkelaars dit doen. Ze ontlopen zo de hoge commissies van de appwinkels van Apple en Google.”

Zawadi Done, ethisch hacker

Foto door: Tobias Groenland

© PXimport

“Nee, een ontwikkelaar creëert hiermee veel risico’s voor zijn appgebruikers. Kijk naar Fortnite, dat op Android niet beschikbaar is in de Play Store. De ontwikkelaar biedt de app alleen aan via zijn eigen website als apk-bestand. Ik snap waarom: ze betalen zo geen dertig procent commissie aan Google."

"Maar op het internet zie je nu een stortvloed aan malafide apk-bestanden en het vergroot de kans op gevaarlijke nep-Fortnite-apps in de Play Store. Die worden gelukkig wel snel verwijderd. Als je op iOS buiten de App Store apps wilt downloaden, moet je telefoon jailbreaken.”

Bert Boerland, commercieel directeur Wunderkraut

Media has no description

© PXimport

“Ja, want het internet is één grote applicatiewinkel. Ik vind het een belachelijk idee dat er applicaties geplaatst worden in een digitale winkel die gecontroleerd wordt door één leverancier. Ik gebruik al tientallen jaren opensource-software en ben van mening dat elke vorm van controle door een derde partij censuur is."

"Persistant Web Apps zijn de toekomst en zijn gewoon op het indexeerbare openbaar internet te vinden. Sowieso heb ik niets met apps, de meeste zijn in feite browsers in vermomming. Ik heb zo min mogelijk apps op mijn smartphone geïnstalleerd en werk zoveel mogelijk via de browser-app.”

Stefan Stranger, lezer

Media has no description

© PXimport

“Ja, want dit biedt meer keuzevrijheid voor gebruikers en ontwikkelaars. Voor de meeste gebruikers zal vanuit praktisch en veiligheidsoogpunt de applicatiewinkel de meest geschikte manier zijn om applicaties te installeren. Maar applicatiewinkels hebben allemaal regels waaraan ontwikkelaars zich moeten houden. Ik vind daarom dat een ontwikkelaar altijd de mogelijkheid moet hebben om zijn app buiten een applicatiewinkel om te kunnen aanbieden."

"Voor ontwikkelaars hebben applicatiewinkels echter ook de nodige voordelen, zichtbaarheid bijvoorbeeld. De digitale winkels kunnen met het een percentage van iedere verkochte app ook controleren of applicaties aan bepaalde (veiligheids)voorwaarden voldoen.”

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000