Apple verbiedt doorverkopen van gezondheidsdata

Apple gaat ervoor zorgen dat app-makers geen gevoelige persoonlijke informatie over je mogen doorverkopen aan verzekeraars of andere bedrijven. Nu de iPhone 6 en de iWatch stevig gaan inzetten op gezondheids-apps ontstaat er onder Apple-adapten steeds meer zorg dat hun medische gegevens niet veilig zijn bij Apple en andere app-bouwers.

The Guardian meldt dat Apple nieuwe regels heeft opgesteld voor ontwikkelaars voor het doorverkopen van data. Daardoor zouden gebruikers minder bezorgd moeten worden over hun persoonlijke data.

Gezondheids-apps

Apple zet met de aankomende iPhone 6 en het bijbehorende iWatch-horloge veel in op gezondheids-apps. Zo komt het nieuwe besturingssysteem iOS 8 standaard met een app genaamd 'Health', waarmee de apparaten de hartslag en bloeddruk meten van de gebruiker. Ook worden statistieken verzameld over bijvoorbeeld het dieet van de gebruiker.

Verkeerde handen

Gebruikers die in volle verwachting zijn van de nieuwe apparaten, zijn bang dat die data echter in verkeerde handen vallen. App-ontwikkelaars kunnen die data delen met bijvoorbeeld bedrijven zoals Nike, die ook fitness-armbanden maken om met de iPhone te gebruiken.

Aangescherpt

Apple heeft de regels zo aangescherpt dat adverteerders de data niet mogen verkopen aan adverteerders of andere data-verzamelaars. Ook mag de HealthKit API alleen worden gebruikt als de ontwikkelaar kan aantonen dat de informatie relevant is voor de app. Op die manier hoopt Apple de angsten van gebruikers weg te nemen.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Apps

Tags: