abonneren

App brengt Koninginnedagdrukte in kaart

De Nederlandse politie heeft een app uitgebracht waarmee via een heatmap te zien is op welke plekken het druk is tijdens Koninginnedag. Daarnaast toont de app Koninginnedag-evenementen, belangrijke Twitter-kanalen en wordt de app ingezet bij calamiteiten.

 

Aanstaande dinsdag vindt de voorlopig laatste Koninginnedag plaats. Vanwege de troonswisseling wordt het een andere Koninginnedag dan we gewend zijn. Deze kan gepaard gaan met meer drukte en wellicht ook protest zoals op 30 april 1980 bij de inhuldiging van Koningin Beatrix het geval was. De politie heeft daarom een app voor iOS en Android genaamd 30APPril ontwikkeld met het Duitse onderzoeksbureau DFKI. Daarmee kan de Koninginnedag-bezoeker diverse belangrijke informatie tot zich nemen op 30 april 2013.

De meest opvallende functie van de app is een heatmap waarmee live te zien is hoe druk het is op bepaalde plekken in Amsterdam. De gebruiker zegt zelf toe dat de 30APPril-app zijn locatie mag versturen en krijgt in ruil daarvoor de drukte-informatie terug, die te zien is op een overzichtskaart.

Deze crowd sensing-technologie is wel alleen betrouwbaar als minstens twee procent van de bezoekers zijn locatiegegevens deelt, stelt Adrian Proos als woordvoerder van de politie in breed opgezet een artikel dat Frankwatching wijdt aan de app. De app kan ook push-berichten sturen waarin geadviseerd wordt over de beste routes en welke locaties zeker vermeden moeten worden.

De app verstuurd eens per minuut de locatie van de gebruiker, tenzij deze stilstaat. Het meten gebeurt alleen op 30 april van 6 uur ’s ochtends tot 12 uur ’s nachts. In de privacy-voorwaarden staat dat de informatie helemaal anoniem blijft.

Met overbelasting van het 3G-netwerk is rekening gehouden. De app zal geen pushberichten versturen op het moment dat de netwerkmasten het niet kunnen rooien. Providers zullen op 30 april extra 3G-masten neerzetten in Amsterdam.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Apps

Tags: Politie, Koninginnedag, 30appril

Laatste reactie