© PXimport

Zelf een GIF maken met Giphy

Geplaatst: 15 mei 2019 - 13:09

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Laura Jenny

Gifjes: bewegende plaatjes zonder geluid zie je steeds meer op social media. Het is niet voor niets dat gifjes enorm populair zijn en het grootste gifjesplatform ter wereld, Giphy, geïntegreerd is in bijvoorbeeld Twitter en WhatsApp. Je kunt echter zelf ook heel gemakkelijk een gifje maken.

Er zijn diverse manieren waarop je een gifje in elkaar kunt zetten. Is je bronmateriaal een video of een aantal foto’s? Of is het één foto waar je iets geks op wil schrijven dat dan steeds flikkert? Het hangt dus van je bronmateriaal af voor welke werkwijze je kiest. Je kunt van een paar stilstaande beelden bijvoorbeeld in PhotoShop een gifje maken, maar dat kan online op een gratis website veel makkelijker.

Grappen uithalen

Een gif-bestand (Graphics Interchange Format), dat is eigenlijk een afbeelding met .gif aan het einde. Dat betekent dat er meerdere lagen zijn die opvolgend voorbij komen tot hij aan het einde is en weer bij het eerste beeld begint. Tenminste, als je ervoor kiest de gif te laten ‘loopen’, want het kan ook zijn dat je hem na een keer afspelen laat stilstaan. Ook heb je keuze hoe lang je gifje moet duren en zelfs hoe lang elk beeldje te zien moet zijn. Denk bijvoorbeeld aan een prankgifje, waarbij je slachtoffer verwacht naar een stilstaande afbeelding van kittens te kijken, tot er heel kort ineens een afbeelding van de Exorcist voorbij flitst.

Je hoeft om een gifje te maken niet een apart softwareprogramma te downloaden, want je kunt zelfs binnen Giphy een eigen gifje maken. Stel dat je niet een video hebt, maar een paar losse afbeeldingen die je na elkaar wilt laten afspelen. Dit is hoe je dan te werk gaat om er een gifje van te maken:

  • Ga naar www.giphy.com

  • Klik rechtsboven op Create

  • Kies Choose Photo or GIF

  • Kies vanuit je computer de bestanden die je wil gebruiken

  • Nadat deze zijn geüpload, zal je zien dat Giphy er zelf al een slideshow van heeft gemaakt.

  • Je kunt dan zelf kiezen hoelang je gifje moet duren.

  • Ga naar ‘Continue to decorate’ om er grappige letters aan toe te voegen.

  • Klik door en je krijgt je gifje te zien voor je hem uploadt en beschikbaar maakt via Giphy. Je kunt er nog tags aan toevoegen, maar let wel, dan wordt hij beter vindbaar voor anderen.

  • Is hij geplaatst, dan kun je er met je rechtermuisknop op klikken om hem op te slaan, je zal zien dat het een .gif-extensie heeft.

  • Klaar, je hebt je gifje gemaakt.

computertotaal gifje

© PXimport

Het kan natuurlijk zijn dat je iets meer controle wilt hebben over hoe je gif eruit ziet en misschien wil je hem helemaal niet online in die wereldberoemde database zetten. Je kunt er dan voor kiezen een andere website te gebruiken. Een website die veel mogelijkheden biedt is Ezgif, waar je je gifje bijvoorbeeld andere afmetingen kunt geven of de loop na een x aantal keer kunt stoppen.

Ook kun je de kwaliteit van het gifje via Ezgif wat naar beneden schroeven, waardoor het bestandsformaat wat kleiner is. We raden je aan in de gaten te houden of je gifje niet te groot is. Vooral de duur van de gif beïnvloedt de bestandsgrootte enorm, maar ook het formaat speelt hierbij een rol. Het is immers het leukste als een gifje snel wordt geladen, zodat de grap precies op het juiste moment binnenkomt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten