Wat krijgen we vanavond allemaal te zien op de Google I/O-conferentie?

Vanavond vindt Googles grote ontwikkelaarsconferentie Google I/Oplaats. Tijdens de bijeenkomst voor app-developers worden een aantal grote onthullingen verwacht. Wat verwachten (en hopen!) we te zien?

 

Android 5.0

Het is al een tijdje geleden dat Google zijn mobiele besturingssysteem Android een grote upgrade heeft gegeven, en het zit er dan ook dik in dat het bedrijf vanavond Android 5.0 presenteert. Het nieuwe besturingssysteem krijgt naar verwachting een volledig nieuw design, dat een stuk minimalistischer is als het huidige 4.4 KitKat. Uitgelekte screenshots lieten al zien dat Android 5 (met de codenaam 'Lollipop') strakker wordt en meer op iOS 7 lijkt.

Bovendien moet Android 5.0 geschikt worden voor low-end telefoons, dus moet het ook goed kunnen draaien op toestellen met bijvoorbeeld 512 MB aan RAM. Daarnaast moet het nieuwe OS ook op 64-bit-processoren draaien.

Hoogstwaarschijnlijk zet het nieuwe besturingssysteem hoog in op fitness-apps, en komt er straks een goede integratie met wearables zoals smartwatches. Ook krijgt Android 5 waarschijnlijk een aantal fitness-apps ingebouwd, met functies zoals een hartslagmeter direct in het OS ingebouwd.

Android Wear

Google heeft de afgelopen maanden veel ingezet op wearables, draagbare gadgets zoals de Google Glass. Maar naast de slimme bril wil Google smartphones ook beter verbinden met slimme horloges. Nu zijn smartwatches echter nog erg verdeeld, met verschillende besturingssystemen per fabrikant. Zo heeft Samsung een smartwatch met zijn eigen besturingssysteem Tizen.
Google wil dat proces unificeren met Android Wear, een besturingssysteem dat zich speciaal richt op wearable gadgets. Nu staat de ontwikkeling van wearables nog in de kinderschoenen, maar Google weet als geen ander dat een universele standaard de markt kan overwinnen. Hetzelfde gebeurde met Android, dat inmiddels op meer dan 75% van alle smartphones draait.

Google hintte al langer op het uitbrengen van Android Wear, maar tot nu toe was er nog weinig bekend over het OS. Hoogstwaarschijnlijk wordt dat vanavond gepresenteerd en officieel opengezet voor ontwikkelaars.

Android TV

Google zette zijn eerste stapjes naar de entertainment-branche al met de Chromecast, maar waarschijnlijk wordt vanavond een serieuzere variant daarvan onthuld in de vorm van Android TV. Met die set-top-box wil Google Android laten draaien op tv's. Uitgelekte foto's lieten al zien dat Android TV net als een Chromecast met apps als Netflix en YouTube komt, maar het gehele Android-OS moet geintegreerd worden in Android TV. Daarbij hoort bijvoorbeeld uitwisseling van gaming-data, waarbij je op je tv verder kunt gamen waar je op je smartphone gebleven was.

Google Home

Een van de meest recente ontwikkelingen binnen Google is de stap naar het slimmer maken van je huis. Met de overname van slimme thermostaat Nest zette Google daar al de eerste voorzichtige stapjes in, en het is geen geheim dat de zoekgigant uiteindelijk ons hele huis op het internet wil aansluiten.

Een grote stap daarin is Google Home, een ontwikkelplatform waarmee developers hun eigen software kunnen ontwerpen voor de hardware die Google in je huis neerzet. Eng? Een beetje. Maar wel ontzettend gaaf!

We houden u vanavond en morgen op de hoogte over de belangrijkste onthullingen van Googles I/O-conferentie. Hou ons dus in de gaten!

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Android

Tags: