}
abonneren

Standaard virusscanner Android biedt onvoldoende bescherming

De virusscanner die standaard bij Android 4.2 wordt geleverd presteert onvoldoende tegen malware. Virusscanners van derden doen het beter, maar weten ook niet altijd alle malware tegen te houden.

De afgelopen tijd wordt er steeds meer malware gesignaleerd voor het besturingssysteem Android. Sinds de nieuwe Android 4.2 heeft Google extra oog voor de beveiliging van het mobiele besturingssysteem. De app verification service moet het mobiele apparaat beschermen tegen schadelijke Android applicaties. Deze service werkt via de server van Google die de apps scant voordat deze worden geïnstalleerd. Google moet deze service echter nog wel sterk verbeteren om de standaard systeembeveiliging op orde te krijgen.

Professor Xuxian Jiang van de faculteit Computer Science aan de North Carolina State University onderzocht verschillende virusscanners voor Android op een Nexus 10 tablet. De beveiligingsservice van Google heeft hij vergeleken met de antivirusproducten van Avast, AVG, TrendMicro, Symantec, BitDefender, ClamAV, F-Secure, Fortinet, Kaspersky, en Kingsoft. Tijdens de test werden 49 soorten malware op de virusscanners losgelaten.

Uit het onderzoek blijkt dat de standaard geïnstalleerde virusscanner van Android 4.2 maar 15 tot 20 procent van alle malware tegenhoudt. Dit komt doordat er alleen gekeken wordt naar de bestandsnaam en hashfunctie van de app. Dit is een kwetsbare methode, en kan volgens Jiang eenvoudig worden omzeild.

Virusscanners van derde partijen deden het met minimaal 51 procent beter. Vaak kwam de score uit tot boven de 95 procent. Wat precies de score is van de verschillende virusscanners wordt in het onderzoek helaas niet vermeld.

Mogelijk kan de online virusscanner VirusTotal een handje helpen bij het verbeteren van de app verification service. Deze scoort beter dan de app verification service, en is afgelopen september overgenomen door Google.

Bron: Nu.nl

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Android

Tags: Antivirus, Malware, virusscanners

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI