abonneren

Ruim 15 procent Android apps bevat malware

Ruim 15 procent van de apps voor het mobiele besturingssysteem Android bevat malware. Bijna een kwart van deze Androidmalware is afkomstig uit Google Play, de applicatiewinkel van Google.

Het beveiligingsbedrijf Trend Micro heeft in februari 1,9 miljoen apps en app-updates gescand die zowel binnen als buiten Google Play werden aangeboden. Daarvan bevatten 286.000 malware. Bijna een kwart (66.000) van de malware apps waren verkrijgbaar bij Google Play, een plek waar je dit niet direct zou verwachten. Bij Google Play zijn ongeveer 700.000 apps verkrijgbaar, dus hiervan is bijna 10 procent besmet.

Soms zijn deze besmettingen betrekkelijk eenvoudig te voorkomen door vooraf een filter in te stellen. Zo komt het nu regelmatig voor dat kopieën van populaire apps in Google Play verschijnen die met malware zijn geïnjecteerd. Vaak zijn daarbij de titel en afbeelding gelijk, maar wordt deze niet aangeboden door de ontwikkelaar zelf. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat de malwaremakers een app in Google Play plaatsen die Angry Birds heet, maar niet afkomstig is van Rovio. Door het instellen van een filter kan dit soort praktijken worden voorkomen.

Volgens Trend Micro, dat zelf antivirussoftware voor Android verkoopt, komen de nieuwe cijfers overeen met andere metingen. Omdat Android een open platform is kan iedereen software voor dit besturingssysteem ontwikkelen en binnen of buiten de Google Play winkel aanbieden. Voor de installatie van apps buiten Google Play om moet de gebruiker eerst toestemming geven, maar vervelend is dat de veiligheid ook bij Google Play niet is gegarandeerd.

Malwareprobleem wordt steeds groter
Het malwareprobleem voor Android zal volgens Trend Micro alleen maar toenemen. Het bedrijf verwacht dat voor het eind van 2013 ongeveer 1 miljoen verschillende soorten malware zijn uitgebracht voor Android. Zowel Trend Micro als F-Secure vinden dat Google veel meer zou moeten doen om malware tegen te gaan. Dit betreft vooral de malware die bij Google Play wordt aangeboden. Google controleert op dit moment in de eigen online-winkel de apps niet vooraf op malware. Apple en Microsoft zouden dit wel doen voor iOS en Windows apps.

Dit betekent niet dat Google helemaal niets doet om malware in Google Play tegen te gaan. De zoekmachinegigant scant de apps achteraf op malware, spyware, virussen en verdacht gedrag met het programma Bouncer. Ook reageert het bedrijf op klachten van gebruikers van een app.

 

Bron: Nu.nl

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Android

Tags: Malware