De tarieven voor roaming dalen, maar zolang je vast zit aan een beperkte buitenlandbundel is het verstandig je verbruik in de gaten te houden. Roamy gaat een stap verder dan gangbare datatellers: je kunt hiermee per app aangeven hoeveel mag worden verbruikt.

Onder politieke druk zijn de tarieven voor roaming al flink teruggeschroefd. Sterker nog, als het laatste voorstel het haalt, geldt vanaf eind 2015 binnen de hele Europese Unie hetzelfde tarief als in het binnenland. Om tot die tijd de kosten binnen de perken te houden is een dag- of maandbundel een goede investering. Veel smartphones gebruiken ongezien veel data, waardoor je vrij snel door je bundel raakt. Om dat te voorkomen lijkt de nieuwe app Roamy een schot in de roos. Hiermee kun je per app aangeven hoeveel data de app mag verbruiken. Handig als je tijdens je vakantietrip volop gebruik wilt maken van bijvoorbeeld WhatsApp, Twitter en Gmail, maar de browser of het datahongerige Facebook wilt blokkeren of begrenzen.

Lees ook: EU beperkt data-roaming tarieven

Limiet

In het begin is het even een puzzel hoe alles werkt binnen Roamy, al worden er wel praktische gebruikstips gegeven. Echt lastig is het echter niet. Via het tabje Apps geef je aan welke apps toegang tot internet mogen hebben, en kun je eventueel voor iedere app een limiet per maand en een limiet voor tijdens het reizen instellen. Bij 80 procent van de limiet ontvang je een waarschuwing, bij 100 procent wordt de app geblokkeerd. Standaard zijn overigens alle apps geblokkeerd, maar je kunt ze eventueel in één handeling deblokkeren. Wat nog een aardige toevoeging zou zijn is een daglimiet.

Hoofdschakelaar

Roamy treedt in werking als je in het buitenland bent en niet met een wifi-netwerk bent verbonden. Je kunt de app eventueel wel binnen Nederland gebruiken of uitproberen door via het uitschuifmenu de optie Maandlimieten toepassen in het binnenland aan te zetten. Een onderdeel dat je niet over het hoofd moet zien is de hoofdschakelaar: als die uit staat zal Roamy helemaal niets doen. Als Roamy actief wordt, dan merk je dat overigens direct: er zal een vpn-verbinding worden opgezet om het netwerkverkeer te kunnen onderscheppen en blokkeren. Hier moet je bij het eerste gebruik wel akkoord voor geven. Een sleutel-symbool geeft aan dat de vpn-verbinding actief is. Het was voor de ontwikkelaars vermoedelijk de enige manier om deze app te realiseren zonder root-toegang te vereisen.

Stapje verder

Met de standaard hulpmiddelen van Android, kom je wellicht al een heel eind. Maar Roamy gaat duidelijk een stap verder. Gratis is het echter niet: na de demoperiode (10 dagen) wordt de functionaliteit beperkt. De Premium-versie (verkrijgbaar via een in-app aankoop) kost tijdelijk €1,99 in plaats van €3,99. Dat bedrag heb je vermoedelijk wel snel terugverdiend.

Voor meer informatie: www.roamy-app.com

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Roaming per app beperken

Gebruiksvriendelijk

Minpunten

Geen daglimiet

Conclusie

Met Roamy kun je het internetverbruik per app beperken, ideaal tijdens een vakantie. Android biedt standaard wel mogelijkheden om je verbruik te begrenzen, maar die gaan niet zo ver als Roamy....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten