Nieuwe iOS 7-features vertaald naar Android

Eergisteravond kondigde Apple tijdens zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC een nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem iOS aan. iOS 7 brengt, naast een vernieuwd uiterlijk, verschillende verbeteringen. Wij kijken welke van de nieuwe functies al op Android te vinden zijn.

Door een lijstje te maken van de verschillende nieuwe functies die al dan niet al beschikbaar zijn op Android zul je niet zien welke van deze twee besturingssystemen beter is dan de andere, maar dat is het doel van dit artikel ook niet. De keuze tussen voor een bepaald besturingssysteem zal een combinatie zijn van de beschikbare toestellen, de prijzen en de functies. Dit artikel is dan ook bedoeld om mensen die nieuwsgierig zijn naar de nieuwe iOS-functies te laten zien wat er al mogelijk is op Androidtoestellen.

Control center en notification center

In iOS 7 introduceert Apple het 'control center', een scherm dat tevoorschijn komt wanneer je vanaf onder het scherm naar boven sleept. Hier kun je snelle instellingen aan- en uitzetten, zoals de WiFi-verbinding of Bluetooth. Daarnaast kunnen vanuit de control center een aantal apps worden opgestart en kan de muziekspeler worden bediend.

Vanaf iOS 7 is het mogelijk om het notificatiecenter van iOS te openen vanaf het ontgrendelscherm. Je kunt dan je notificaties bekijken zonder het scherm expliciet van de ontgrendeling af te halen door het notificatiecenter naar beneden te trekken.

Nieuw in Android 4.2 (Jelly Bean) is de quick settings-balk, de balk voor snelle instellingen. Deze balk krijg je te zien door met twee vingers vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden te slepen of, op tablets, door aan de rechterkant van het scherm (met één vinger) naar beneden te slepen. Deze balk bevat knoppen vergelijkbaar met de knoppen in het control center van iOS. Op oudere Androidversies waren deze snelle instellingen nog niet te vinden in standaard Android, maar door de fabrikant aangepaste Androidversies bevatten deze knoppen wel, die dan in de notificatiebalk worden weergegeven. Een handige app die deze functionaliteit biedt aan toestellen die deze nog niet hebben, is Notifcation Toggle.

In Android zijn we erg gehecht aan onze notificatiebalk. Daarin zien we icoontjes als we een gemiste oproep hebben, als er een nieuw bericht op PCMweb is verschenen of als we een mail hebben ontvangen. Wanneer je deze balk naar beneden sleept, zie je de uitgebreide notificaties. Sinds Android 4.1 (Jelly Bean) is het mogelijk om extra actieknoppen weer te geven bij deze notificaties. De muziekspeler kan dan bijvoorbeeld bediend worden vanuit het notificatiescherm. Het is ook mogelijk om de notificatiebalk te openen vanaf het ontgrendelscherm. Daarnaast is het mogelijk om verschillende notificaties weer te laten geven op dit scherm, zonder het notificatiescherm te hoeven openen. Dit gebeurt standaard bij veel Androidversies waar gemiste oproepen op het scherm worden weergegeven en ook sms-berichten kunnen daar worden gevonden. Een recente toevoeging zijn lock-screenwidgets waarmee je zelf ook dit soort informatie kunt toevoegen aan het homescherm. Vooral DashClock doet dat erg mooi; zo zie jij juist de informatie die jij wilt zien.

De functionaliteit die Apple biedt met het vernieuwde control center en het notificatiescherm dat beschikbaar is vanaf het homescherm, is ook beschikbaar op Android. Waar sommige functies bij Apple in het notification center beschikbaar zijn en anderen in het control center, kan dat bij Android net andersom zijn, maar de mogelijkheden zijn grotendeels hetzelfde.

Multi-tasking

iOS 7 biedt een verbeterde weergave van multi-tasking (meerdere applicaties tegelijk draaien) en geeft veelgebruikte applicaties voorrang. Applicaties die niet langer nodig zijn, kunnen met een eenvoudige veegbeweging worden afgesloten. Daarnaast kunnen nu multi-tasking bij alle applicaties gebruikt worden.

De manier waarop multi-tasking op Android (3.0 en hoger) wordt weergegeven schijnt te zijn gebaseerd op die van WebOS, het voormalige besturingssysteem van Palm. Dat is niet zo vreemd: de hoofddesigner van Android, Mattias Duarte, werkte voorheen als designer aan WebOS. Het lijkt er op dat Apple dezelfde weg is ingeslagen en gebruikt een soortgelijke weergave van geopende applicaties. Hierbij zie je, net als bij Android, live wat er gebeurt in die schermen. Applicaties kunnen op Android ook worden afgesloten door ze 'weg te vegen'.

Achter de schermen lijkt het er op dat Apple voor dezelfde aanpak heeft gekozen als Google: bepaalde applicaties krijgen voorrang op andere applicaties wanneer ze op de achtergrond draaien. Op Android is het zo dat belangrijke apps, dus apps die bijvoorbeeld veel gebruikt worden, minder snel worden 'bevroren'. Deze apps zijn sneller weer te gebruiken en zullen, wanneer het geheugen niet vol is en het is nodig, ook op de achtergrond nog doorwerken.

Verbeteringen in webbrowser Safari

De standaard webbrowser van iOS, Safari, heeft een grote update gekregen. Zo is er nu één zoekbalk waar je adressen van websites in kunt geven en kunt zoeken. Daarnaast kun je nu veel meer tabbladen openen dan voorheen en kun je door deze tabbladen bladeren door aan de zijkant van het scherm te slepen. Wanneer je naar boven scrollt, verdwijnt de invoerbalk automatisch, zodat je bijna full-screen kunt browsen.

Het is moeilijk om naar de verbeteringen in Safari te kijken zonder te kijken naar Google's eigen mobiele browser, Google Chrome. Deze bevat al vanaf het begin de omnibar, de combinatie van invoerbalk en zoekbalk. Daarnaast is het mogelijk om naar het volgende of vorige tabblad te gaan door vanaf de zijkanten te slepen. Ook wordt de fullscreen-modus ingeschakeld door naar boven te scrollen.

Het lijkt er op dat de veranderingen in Safari grotendeels zijn overgenomen van Google Chrome, maar het is belangrijk om op te merken dat Chrome waarschijnlijk niet bestaan had zonder Safari. De rendering-engine, het gedeelte van de browser dat websites weergeeft op basis van onder andere HTML, van Chrome is gebaseerd op WebKit, de rendering-engine van Safari. Recentelijk kondigde Google aan een eigen versie van WebKit te gaan uitbrengen, maar daarvoor draaiden de browser wat dat betreft op dezelfde engine. Ook heeft Safari volgens Apple een belangrijk voordeel ten opzichte van Chrome: de nieuwste versie schijnt (volgens een onafhankelijke test) maar liefst 1,44 keer zo snel te zijn als Chrome en snelheid is toch wel erg belangrijk bij een browser.

AirDrop

Met AirDrop kunnen Mac OS X-gebruikers eenvoudig bestanden opslaan in de cloud en met anderen delen. AirDrop voor iOS komt deze functionaliteit naar mobiele apparaten. Daarnaast is er een handige functie voor iPhone- en tabletgebruikers: zij kunnen direct bestanden delen met mensen die in de buurt zijn door middel van Bluetooth en WiFi.

Voor Android zijn, net als voor iOS trouwens, verschillende applicaties die het mogelijk maken om bestanden op te slaan in de cloud en deze te delen met anderen. Denk maar eens aan Dropbox en Box. Daarnaast biedt Google ook zélf een oplossing voor het delen van bestanden: Google Drive. De integratie van deze verschillende applicaties is groter bij Android: het is mogelijk om bestanden te delen via elke applicatie die het standaard delenscherm van Android gebruikt.

Het delen van bestanden met mensen bij jou in de buurt kan uiteraard ook door het mailen van een Google Drive-link, maar is net als bij iOS 7 ook op een andere manier mogelijk. Op Androidtoestellen die voorzien zijn van een NFC-chip is het mogelijk om bestanden te delen door de twee toestellen tegen elkaar aan te houden. Via NFC wordt dan, mits Android Beam staat ingeschakeld, een bestand verstuurd via Bluetooth. Op Samsung-toestellen is het ook mogelijk om de bestanden via S Beam te laten versturen, Samsungs eigen systeem dat gebruik maakt van WiFi Direct, net als iOS 7. Een leuke applicatie voor toestellen zonder NFC om afbeeldingen en dergelijke te versturen naar mensen in de buurt, is Bump.

Speciaal ontworpen auto-modus

De nieuwe functie 'iOS in the Car' brengt een interessante nieuwe toepassing van de iPhone als in-car-entertainment- en navigatiesysteem. Deze nieuwe besturingsmodus biedt een nieuwe interface die gericht is op het gebruik in de auto. Met grote knoppen en grote letters moet iOS dan ook gebruikt kunnen worden in de auto. Het meest bijzondere aan deze speciale automodus, is dat een groot aantal autofabrikanten heeft aangegeven hun in-car-entertainment-systemen vanaf 2014 geschikt te maken voor iOS in the car. Het meest interessante hieraan is dat de weergave en de bediening dan op het display van het entertainmentsysteem gebeurt. Het besturen kan ook volledig hands-free, namelijk met Siri Eyes Free. 

Android had tot Android 4.2 een speciale car home-applicatie. Dit is in feite niet veel meer dan een applicatie met grote knoppen die als snelkoppeling naar veelgebruikte applicaties verwijst. Er zijn ook alternatieve applicaties die jouw toestel een automodus kunnen geven, zoals Car Home Ultra. Met Android 4.1 introduceerde Google een verbeterde manier van zoeken en informatie opvragen door middel van Google Now. Engelstaligen kunnen ook berichten dicteren en laten voorlezen door Google Now en Voice Search. 

Verschillende fabrikanten bieden een eigen automodus. Samsung heeft zijn eigen S Voice Drive-applicatie die door middel van spraakinvoer te bedienen is, maar ook deze app heeft geen ondersteuning voor Nederlandse invoer. HTC biedt ook een automodus met de applicatie Car. Vooral de S Voice Drive-applicatie van Samsung, waarschijnlijk gebaseerd op de InCar-applicatie van Vlingo, lijkt dicht bij de functionaliteit van de automodus van iOS 7 te komen. Wel zit je bij dit soort toepassingen vaak vast aan één berichten-applicatie en één navigatie-app en is het niet mogelijk om gebruik te maken van andere toepassingen. Vermoedelijk is dit bij de iOS 7-automodus ook van toepassing. 

Een standaardoplossing van Google voor het gebruik van Android in de auto zou een welkome aanvulling op Android zijn. Vooral als ontwikkelaars zelf de automodus kunnen uitbreiden zou kunnen zorgen voor een erg nuttige automodus. Waarschijnlijk betekent dit wel dat Google het voor ontwikkelaars mogelijk moet maken om resultaten en acties te verbinden aan spraakinvoer via Google Now en Google Voice Search. Dat heeft het bedrijf tot nu toe nog niet gedaan.

Wat betreft nieuwe functionaliteit van iOS 7 ben ik het meest onder de indruk van de nieuwe automodus. Deze ziet er wat mij betreft goed uit met een, zoals we van Apple gewend zijn, consistente en strakke interface. Van deze automodus is echter het meest interessante dat deze samen gaat werken met de in-car-entertainment- en navigatiesystemen van veel verschillende autofabrikanten. Vaak biedt je smartphone veel meer functies op het gebied van navigatie, muziek en communicatie dan een standaard autosysteem en het is jammer om je smartphone op je voorruit te moeten plakken als je al een mooi groot scherm in je auto hebt zitten.

Deze functie waarbij je smartphone gebruikt wordt als entertainmentsysteem in de auto zou ik graag terugzien in Android 4.3 en het liefst ook met terugwerkende kracht voor oudere Androidversies. De mogelijkheden zijn er: Android ondersteunt USB-accessoires, waardoor een systeem aangesloten zou kunnen worden via de USB-poort van een smartphone. Daarnaast ondersteunt Android Miracast, een manier om draadloos beelden naar een extern scherm te versturen. De bediening via het scherm zou dan bijvoorbeeld, wederom draadloos, via Bluetooth kunnen verlopen. Het is in ieder geval belangrijk om hier een open standaard in te gebruiken, zodat je straks niet vastzit aan één merk smartphone (of auto!) .

Bewegende achtergrond en geanimeerd weerbericht

Om het gebruik van het beginscherm van de iPhone minder statisch te laten lijken, heeft Apple een zogenaamd parallax-effect toegevoegd. De achtergrond beweegt wanneer jij je toestel beweegt, terwijl de icoontjes blijven staan. Hierdoor wordt de illusie van diepte gecreëerd. De weerberichtapp heeft ook een mooie update gekregen: het weer van de dag die je bekijkt wordt geanimeerd weergegeven op de achtergrond.

Voor Android zijn sinds versie 2.1 (Eclair) live wallpapers beschikbaar. Deze bewegende achtergronden bestaan in veel verschillende vormen. Zo zijn simpele achtergronden met een bewegend figuurtje, zijn er interactieve achtergronden die bijvoorbeeld de tijd weergeven en zijn er ook achtergronden die precies hetzelfde effect gebruiken als de achtergrond op iOS 7.

Weerseffecten werden het eerst geanimeerd weergegeven op Android in HTC Sense, de interface van HTC. Wanneer je de alom bekende tijd- en weerwidget van HTC op je homescherm had staan, werden weerseffecten weergegeven wanneer je je toestel ontgrendelde. Wanneer het regende kwamen er regendruppels op het scherm en bij voorspelde sneeuwval zag je sneeuwvlokjes vallen. Een applicatie als WeatherPro geeft ook een geanimeerd weerbericht op niet HTC Sense-toestellen.

Verbeteringen camera en galerij-app

De camera-applicatie van iOS krijgt met iOS 7 ook een flinke update. Zo is het eenvoudig om filters over foto's heen te leggen, zonder dat daarvoor een app als Instagram gebruikt hoeft te worden. Ook is er een nieuwe galerij-applicatie, die automatisch collecties van foto's aanmaakt op basis van tijd en plaats. Zo krijg je bijvoorbeeld automatisch een collectie van foto's die op vakantie zijn gemaakt. Je kunt naar hartelust in- en uitzoomen in de collectieweergave.

De standaard camera-applicatie van Android ondersteunt verschillende kleurenfilters. Deze kun je direct toepassen tijdens het fotograferen. Ook camera-applicaties die door de diverse Androidfabrikanten worden meegeleverd zijn voorzien van dit soort leuke filters en effecten. 

De standaard galerij-applicatie voor Android biedt de mogelijkheid om gemaakte foto's te bekijken op locatie, album, opnametijden, getagde mensen of labels. De galerij-weergave biedt niet de mogelijkheid om in te zoomen op foto's, tenzij je een individuele foto selecteert. De galerij-applicaties van HTC, Samsung, Sony en LG bieden allemaal ook de mogelijkheid om foto's automatisch in te delen in albums, vergelijkbaar met de weergave in iOS 7. 

 

Find my iPhone

iOS heeft al tijden een handige functie: Find my iPhone. Met deze functie kun je je telefoon terugvinden wanneer deze kwijt is geraakt of is gestolen. Ook is het mogelijk om je toestel op afstand te wissen, om te voorkomen dat privéinformatie wordt gestolen. In iOS 7 is het mogelijk om het toestel permanent te vergrendelen. Wanneer je iPhone gestolen wordt, kun je het toestel op slot zetten en het toestel kan dan slechts weer ontgrendeld worden wanneer je inlogt met jouw Apple ID.

Ook voor Android zijn verschillende anti-diefstal-applicaties beschikbaar, zoals Lookout SecurityAvast en Track & Protect. Met deze applicaties is het vaak ook mogelijk om het toestel op afstand te vergrendelen en te wissen, maar er is zonder je toestel te rooten (adminstratorrechten te verkrijgen) geen manier om het toestel permanent te vergrendelen: wanneer het toestel gereset wordt, zal het toestel niet langer vergrendeld zijn. Uiteraard moet je bij deze toepassingen, net als bij Find my iPhone, wel hopen dat degene die jouw toestel gestolen heeft, het toestel wel verbonden laat met een WiFi- of mobiel netwerk. Anders, is het niet mogelijk om het toestel te traceren. 

Voor de meesten van dit soort applicaties geldt dat ze ingeschakeld moeten zijn op jouw toestel voordat het toestel gestolen wordt. Een applicatie die nog werkt als hij wordt geïnstalleerd nadat het toestel verdwenen is, isLookout Plan B. Helaas werkt deze applicatie alleen op Android 2.1, 2.2 en 2.3, maar de app is erg nuttig: hij kan via de webversie van de Google Play Store worden geïnstalleerd en stuurt je direct mailtjes op jouw standaard mailadres met informatie over waar je telefoon zich begeeft. 

Voor bedrijven die gebruik maken van Google Apps is er ook de mogelijkheid om bedrijfstelefoons op afstand te wissen en om andere beveiligingsmaatregelen in te stellen. Meer informatie daarover vind je hier

Conclusie

iOS 7 zal in de herfst uitkomen voor onder andere de iPhone 4, 4S, 5 en de iPad (vanaf iPad 2). De herfst is traditiegetrouw ook het moment dat een nieuwe Androidversie uitkomt, maar daar zou dit jaar wel eens van afgeweken kunnen worden. De geruchten deden de ronde dat (ook) eergisteren een nieuwe Androidversie aangekondigd zou worden, Android 4.3, maar die geruchten bleken niet te kloppen. Een nieuwe Androidversie in de zomer én één in de herfst lijkt echter wel erg dicht op elkaar zitten. Aan de andere kant is het mogelijk dat Android 4.3, naar verwachting een relatief kleine update, vrij snel zal worden opgevolgd door een 'grote' nieuwe versie, bijvoorbeeld een Android 5.0.

Het is op basis van de lijst hierboven niet mogelijk om een oordeel te vellen over welk systeem beter is, Android of iOS 7. Ondanks dat veel van de aangekondigde functionaliteit al beschikbaar was op Android of andere systemen, lijkt iOS 7 een prima update, die er voor zorgt dat Apple's mobiele besturingssysteem weer een stuk completer is. Het feit dat Apple zelf in het grootste gedeelte van de gebruikersbehoefte aan apps voorziet, kan een voordeel zijn. Bevallen deze apps niet, dan kunnen applicaties van derde partijen vaak gebruikt worden, maar de integratie van deze apps in het systeem is vaak maar beperkt.

Wat betreft de nieuwe stijl, vooral de vernieuwde icoontjes, is er veel discussie. Duidelijk is dat er iets moest gebeuren aan de stijl waarin iOS vast leek geroest, maar of dit de juiste richting is, is naast een kwestie van smaak, ook een kwestie van afwachten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten