abonneren

Nieuwe features Android 4.2 bekend

Android Police heeft na wat spitwerk weer een aantal nieuwe features van het aankomende Android 4.2 opgegraven. Het gaat vooral om beveiligingsfuncties.

Zoals je misschien weet heeft de website Android Police de beschikking over de software op het nog niet aangekondigde Nexus-toestel van LG. Dit toestel draait op een vroege versie van Android 4.2, dat net als het toestel nog niet is aangekondigd. De heren van Android Police spitten flink door de software, op zoek naar nieuwe features. Vandaag gaven ze meer informatie over een aantal nieuwe beveiligingsfeatures, zoals een permanente VPN-verbinding, SELinux en een methode om het automatisch versturen van sms’jes naar premiumdiensten te voorkomen.

Permanente VPN-verbinding

Google lijkt wel aardig aan de weg te timmeren op het gebied van beveiliging. Zo zagen we eerder al dat de Play Store zeer waarschijnlijk binnenkort een ingebouwde malwarescanner krijgt, die mogelijk ook applicaties die niet via de Play Store zijn gedownload gaat scannen. Uiteraard worden alle applicaties die in de Play Store worden gezet al door Google gescand op malware, middels de ‘uitsmijter’, de zogenaamde Bouncer-dienst.

Een beveiligingsmaatregel die veel bedrijven gebruiken om er voor te zorgen dat werknemers thuis en onderweg veilig bij de bedrijfsgegevens kunnen, is VPN. Deze afkorting staat voor ‘virtual private network’, oftewel een virtueel privénetwerk. Wanneer je gebruik wilt maken van VPN, kun je dit op je Androidtoestel instellen. Je moet dan verbinden met het VPN als je verbinding met de bedrijfsgegevens wilt. Een feature die in Android 4.2 lijkt te zitten is de permanente VPN-verbinding. Hiermee wordt het mogelijk om al het internetverkeer via het virtuele privénetwerk te laten lopen. Dit is ook handig voor mensen die een VPN-server gebruiken om bijvoorbeeld extra content, die in Nederland niet beschikbaar is, uit de Google Play Store te halen. De VPN-verbinding wordt met ‘always-on VPN’ niet meer verbroken bij bijvoorbeeld een herstart.

SELinux

Als je wel eens met het besturingssysteem GNU/Linux gewerkt hebt, zul je misschien wel eens hebben gehoor van SELinux. Deze beveiligingsaanvulling op Linux is in het begin ontwikkeld door de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. SELinux zorgt er voor dat applicaties niet meer rechten krijgen dan strict noodzakelijk is. Android Police vond in de instellingen van de Android 4.2-versie die zij hebben een verwijzing naar SELinux. Daarbij is het mogelijk om verschillende SELinux-policies in te stellen, namelijk ‘permissive’, ‘uitgeschakeld’ of ‘enforcing’.

Als SELinux automatisch ingeschakeld staat en niet door de gebruiker zelf uit te schakelen is, dan wordt het erg lastig om root-toegang op apparaten met een vergrendelde bootloader te krijgen. Het is echter mogelijk dat deze maatregelen alleen automatisch ingeschakeld worden bij bedrijven en andere groepen waarvoor beveiliging erg belangrijk is. Voor (andere) gebruikers lijkt het vooralsnog mogelijk om de SELinux-modus uit te schakelen.

Betaalde sms-diensten

Misschien is het jou, of iemand die je kent wel eens overkomen: je downloadt nietsvermoedend een applicatie en ineens is je telefoonrekening een stuk hoger. Wat blijkt: de app of game heeft sms’jes naar betaalde sms-diensten gestuurd. Deze betaalde diensten hebben een vaak een bijzonder, kort nummer. Je kent de nummers vast wel van tv of radio: ‘sms aan naar 4444′ of iets dergelijks. In Android 4.2 lijkt Google te gaan filteren op dit soort nummers. Om te voorkomen dat er ongemerkt berichten gestuurd worden naar de betaalde diensten, zal Android je een melding geven.

Handig is dat een kwaadaardige applicatie meteen doorgegeven kan worden: je krijgt bij het versturen van een premium-sms de mogelijkheid om te verzenden, om niet te verzenden en om de applicatie aan te merken als kwaadaardig.

Beschikbaarheid

Over de beschikbaarheid van Android 4.2 is nog niets bekend. Het Nexus-toestel waarvan Android Police de software heeft, draait een vroege versie van de nieuwste Androidversie. Dat wil zeggen dat sommige features misschien niet in de uiteindelijke versie zullen zitten. De features waar Android Police het over heeft, zijn overigens niet per se ook aanwezig in de software nu: de features zijn onder andere uit tekstbestanden in de software gehaald.

Op 29 oktober houdt Google een Androidevenement. Daar zullen we zeer, zeer waarschijnlijk meer gaan horen over Android 4.2 en ook over één of meerdere nieuwe Nexus-toestellen.

Via: Androidworld

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Android

Tags:

Laatste reactie