Machtigingen beheren in Android

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Verdeeld in tabs
Android krijgt spoedig meer mogelijkheden om machtigingen voor apps te controleren en te beheren. Zo houd je zelf de controle over je privacy. Via een kleine omweg, en met wat beperkingen, kun je er onder Android 4.3 nú al mee aan de slag.

Bij het installeren van een Android-app geef je verschillende machtigingen, zoals toegang tot internet, je adresboek of je locatie. Dat is een kwestie van alles of niets. Je kunt een app helaas niet verbieden om bepaalde machtigingen te gebruiken. Binnenkort krijgt Android een functie om de machtigingen in ieder geval ná de installatie van een app te controleren en te beheren. Sterker nog: in Android 4.3 is dit al ingebouwd, en ook al naar het Nederlands vertaald, maar blijft het onderdeel App-bewerkingen (App ops in de Engelse versie) nog verborgen.

Door een app als Permission Manager of App ops Launcher te installeren, te vinden in Google Play, kan je App-bewerkingen al gebruiken. Deze apps doen eigenlijk weinig meer dan het oproepen van het bewuste scherm. Je hebt wel Android 4.3 nodig, maar root-toegang is niet vereist. Natuurlijk heeft maar een klein aantal toestellen deze update al gekregen.

perm-man.png
Permission Manager laat zien wat ‘risicovolle’ apps zijn en verwijst naar App-bewerkingen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Android

Tags: permission manager