LibreOffice debuteert op Android

Het open source-kantoorpakket LibreOffice komt in volledige uitvoering naar Android. De Viewer-app was er al, maar nu is er ook de preview van het complete applicatiepakket.

Terwijl Microsoft zijn Outlook-app voor Android officieel uit de preview-fase haalt, krijgt het bekende Office meer concurrentie op het veelgebruikte Android. De open source-software LibreOffice komt als volwaardig kantoorpakket naar het mobiele besturingssysteem van Google. Android heeft wat smartphones betreft de dominantie die Windows al jarenlang heeft op pc’s. Microsoft gaat nu prat op 100 miljoen downloads van zijn Office-apps voor Android plus iOS.

Alvast uitproberen

De apps voor de verschillende Office-programma’s (zoals Outlook, Word, Excel, OneNote) zijn net zoals Google Docs gratis. Microsoft wijkt daarmee af van zijn reguliere Office-pakket voor pc’s. LibreOffice is daar altijd al gratis geweest en komt nu ook in volledige uitvoering naar Android. In januari is al een bèta uitgekomen van LibreOffice Viewer, wat gebruikers alleen documenten laat bekijken op Android.

Een prototype dat gebruikers ook documenten laat bewerken is nu beschikbaar. Deze nog instabiele app is niet beschikbaar in de Google Play store, maar kan via sideloading worden geïnstalleerd op een Android-toestel. De in ontwikkeling zijnde software wordt constant bijgewerkt en op dagelijkse basis als downloadbaar .apk-bestand aangeboden.

Van Viewer naar vol kantoorwerk

De Android-uitvoering van LibreOffice mist momenteel nog een belangrijke feature, weet techblog Liliputing te melden. De app kan geen nieuwe documenten aanmaken. Wel kan het bestaande tekstbestanden, presentaties en spreadsheets openen, bewerken en weer opslaan op een Android-apparaat.

LibreOffice for Android omvat de deelapplicaties Writer (voor tekst), Calc (voor spreadsheets), Draw (voor illustraties en diagrammen) en Impress (voor multimediapresentaties). De Android-software gebruikt hiervoor elk hetzelfde open bestandsformaat (Open Document Format, ODF) als de reeds bestaande desktopuitvoering. Eind maart is al aangekondigd dat LibreOffice naar Android zou komen, toen de plannen voor een clouduitvoering uit de doeken werden gedaan.

 

Een demonstratie van LibreOffice op Android: het met touch bewerken van een spreadsheet in Calc.

 

 

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Android

Tags: open source, gratis