Google stopt Android N preview vanwege bricking

Google heeft tijdelijk de OTA-distributie van de preview van Android N stopgezet. De bètasoftware blijkt sommige toestellen te bricken, zoals de eigen Nexus 9.

Het voorproefje van de volgende Android-release is tijdelijk niet meer beschikbaar als over-the-air (OTA) update. Google heeft die nieuwe manier van distributie voor de preview gestaakt, nadat is gebleken dat het nieuwe besturingssysteem problemen oplevert. De OTA-distributie is enkele dagen terug stopgezet voor de Nexus 9. Die door HTC geproduceerde tablet was eind 2014 het topmodel dat pronkte met Android Lollipop (versie 5.0).

Baksteen

Na het ontvangen en installeren van de preview van Android N (versie 7.0) konden sommige toestellen niet meer starten. Dit heet ook wel bricken, doordat het toestel dan alle functionaliteit van een baksteen (brick) heeft gekregen. Herstellen met een standaard-image van de oorspronkelijke Android-installatie is niet altijd mogelijk, omdat veel gebruikers geen toegang hebben tot de bootloader van hun gebrickte toestel, meldt Android Police.

Klachten van gebruikers geven aan dat het niet alleen de Nexus 9 is die wordt getroffen. Het is nog niet duidelijk wat de exacte oorzaak is. Het lijkt niet een hardwareprobleem te zijn, aangezien verschillende Android-toestellen worden geraakt. Een mogelijke oorzaak is de security-update die Google deze maand heeft uitgebracht voor Android, zo menen enkele gebruikers. De N-preview lijkt de maart-update nodig te hebben, maar controleert niet of die update al wel is geïnstalleerd.

Valt te fixen

Het bricken door de Android N preview is geen hard bricken; de getroffen toestellen zijn te fixen. Het gaat dus om een zogeheten soft-brick. Google heeft instructies online gezet om de N-preview middels sideloading toch geïnstalleerd te krijgen op gebrickte toestellen. Deze fix helpt ook voor apparaten waarvan de bootloaders zijn vergrendeld. Gebruikers moeten op een computer het complete OTA-bestand downloaden, hun gebrickte toestel rebooten in de herstelmodus om het dan aan te sluiten op de computer waar vandaan het gedownloade bestand wordt gesideload.

Geïnteresseerde Android-gebruikers kunnen zich via het bètaprogramma aanmelden om de plots uitgebrachte developerspreview als OTA-update te ontvangen. Het is daardoor niet meer nodig om een nieuwe Android-release apart te downloaden om het dan handmatig op een toestel te flashen. Smartphones en tablets die nu in aanmerking komen voor de preview van Android N zijn Google’s eigen apparaten Nexus 6, Nexus 9, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player en de Pixel C. Daarnaast wordt ook het Turkse toestel de General Mobile 4G (Android One) ondersteund.

Fouten uit het verleden

Gebruikers die zich hebben aangemeld, krijgen niet alleen deze eerste preview als OTA-update. Het plan van Google is om in de loop van deze zomer zo’n vijf proefversies uit te brengen van Android N. Google heeft al eerder brick-problemen veroorzaakt met nieuwe Android-versies, waarbij ook de Nexus 9 is geraakt.

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Android

Tags: android, nexus, preview, fout, android n, nexus 9, ota, vastloper, brick, bèta, bricking