Google sluit deal met Europese muziekuitgevers

Google heeft stilletjes een deal gesloten met de Europese muziekuitgever Armonia. Met deze deal krijgt de muziekdienst Google Play Music toegang tot ruim vijf miljoen nummers van artiesten uit 31 Europese landen en Anglo-Amerikaanse artiesten van Universal Music Publishing.

In totaal heeft Google nu wereldwijd de rechten verworven voor artiesten uit 35 landen, waaronder Lady Gaga, Coldplay, U2 en Rihanna. De muziek wordt aangeboden via Google Play Music, dat vanaf 13 november wordt uitgerold in diverse Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje.

Het was lange tijd onduidelijk hoe Google het voor elkaar kreeg om toegang te krijgen tot de muzieklicenties. Vaak moeten licenties per land worden afgesloten, dat deden de concurrenten Amazon en Apple iTunes bijvoorbeeld, maar door een deal te sluiten met Armonia kan Google in één keer muziek aanbieden van artiesten uit 31 Europese landen.

De deal wordt vermeld op de website van Armonia, een samenwerkingsverband van Franse Italiaanse en Spaanse licentieorganisaties. Armonia is een van de grootste samenwerkingsverbanden van muziekuitgevers ter wereld, meldt TechCrunch. De organisatie vertegenwoordigt de Britse en Amerikaanse artiesten van Universal Music Publishing, Latijns Amerikaanse rechten van Sony/ATV, Peer Music en de Europese SACEM, SGAE, SIAE en SPA.

Gedurende lange tijd was de content van Google Play alleen beschikbaar voor Amerikaanse consumenten. Door deze deal met Armonia krijgen ook Europese consumenten steeds meer toegang tot meer online-content via Google Play. Dit is voor Google erg belangrijk in de concurrentiestrijd met producten van Apple en Amazon.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Android

Tags: google play, smartphones, tablets