Google Play Store is bron van scamware

Volgens consumentenadviesorgaan Scambook is de Google Play Store voor Android een bron van scamware en malware. De organisatie ziet het aantal apps dat bedoeld is om je geld uit de zak te kloppen of op een andere manier te misleiden, schrikbarend is gestegen.

Volgens Scambook nemen de meeste scammers niet eens meer de moeite om kwaadaardige code te schrijven; ze kiezen voor de gemakkelijkste weg en linken simpelweg vanuit de app naar een pornowebsite. Wanneer een gebruiker zich wil registereren wordt er stiekem doorgelinkt naar een andere website. Vervolgens moet de gebruiker $3200 ophoesten voor een jaarabonnement.

Dat dit soort apps continu opduiken in de Play Store ligt volgens Scambook aan het automatische goedkeuringsproces van Google. Microsoft en Apple hebben voor hun eigen app-winkels juist gekozen voor een streng goedkeuringsbeleid, waardoor dit soort apps zelden succes hebben.

Scambook noemt wel een aantal maatregelen die je als Android-gebruiker kunt nemen. Vertrouw bijvoorbeeld niet zomaar apps van bedrijven die nog geen enkele andere app hebben uitgebracht, of apps die weinig tot geen reviews en ratings hebben gekregen. Ook moeten de alarmbellen afgaan bij apps die persoonlijke informatie opvragen. In-app aankopen moet je alleen goedkeuren als je precies weet welke extra functionaliteit de aankoop ontsluit en om welk bedrag het gaat.

Heb jij ooit nare ervaringen gehad met een Android-app, laat het dan in de comments weten.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Android

Tags: malware, play store