abonneren

Gamingdienst voor Android onderweg

Google werkt volgens nieuwe aanwijzingen aan een gamingdienst. De dienst zou wellicht via Google+ werken en is ontdekt via een installatiebestand van de MyGlass-app.

Google I/O is precies over een maand en we gaan steeds meer nieuwe geruchten lezen over diensten en producten doe we daar hopen te gaan zien. AndroidPolice heeft in het installatiebestand van de MyGlass-applicatie voor Google Glass aanwijzingen gevonden voor een gamingdienst voor Android, met onder meer multiplayer-mogelijkheden, leaderboards en achievements.

Gamingdienst

Bijna een jaar geleden schreven we over dat Google bezig zou zijn met een gamingcenter voor Android. Ook zonder bewijs is dit niet vergezocht: de concurrenten beschikken allemaal over een hub waar games samenkomen. Echter, het bewijs dat AndroidPolice heeft gevonden in het installatiebestand is wel heel erg duidelijk.

In het installatiebestand wordt verwezen naar functies als ingame-chat, leaderboards en het onthouden van je gescoorde punten of levels binnen een spel. Ook zou het mogelijk zijn om mensen uit te nodigen via sociale media. Dit soort dingen zijn uiteraard al mogelijk op Android, maar worden door elke ontwikkelaar apart ontwikkeld en geïmplementeerd. Op Android zijn er al wel verschillende oplossingen die een sociaal element toe kunnen voegen aan een game. Voorbeelden van deze gamingdiensten zijn PapayaMobileScoreloop en misschien wel de bekendste, OpenFeint. Game-uitgever Gameloft heeft zijn eigen sociale gamenetwerk: Gameloft LIVE!.

Google Play Services

Het lijkt er op dat de MyGlass-applicatie gebruik maakt van een nieuwe versie van Google Play Services. Dit is een pakket dat door Google automatisch wordt geïnstalleerd op Androidtoestellen en er voor zorgt dat ontwikkelaars gebruik kunnen maken van nieuwe mogelijkheden op Androidtoestellen zonder dat daar een update van het toestel voor nodig is. In Play Services zijn Google-diensten als Google Maps- en Google+-integratie te vinden. In dit pakket zijn nu dus ook diverse verwijzingen naar een gamesdienst te vinden.

Het is niet direct duidelijk of Google ook echt met een gamingcenter komt, of dat Google alleen het maken van games vereenvoudigt. Dat eerste lijkt waarschijnlijk: op andere platformen zijn de gecentraliseerde apps waarvanuit je vrienden kunt uitdagen, scores kunt bekijken en kunt kijken welke achievements je hebt gehaald een groot succes. In de MyGlass-applicatie is er niets over terug te vinden, maar vorig jaar werden er al wel verwijzingen in de Google+-applicatie gevonden naar Google+ Games. Deze naam kennen we van de desktopversie van Google+, maar op Android is Google+ Games tot nu toe nog niet terug te vinden. Wij kunnen ons zo voorstellen dat Google+ de ideale verzamelplaats is voor dit gamingcenter en ook Pundit Soni van Google gaf vorig jaar aan dat er een samenvoeging zou komen van Google+ Games en games op Android.

Beschikbaarheid

Wanneer Google de nieuwe versie van Google Play Services beschikbaar zal maken is nog niet bekend, maar dit is wel typisch een aankondiging die we kunnen verwachten tijdens Google I/O, de ontwikkelaarsconferentie van Google die op 15 mei begint.

Bron: AndroidPolice

Geschreven door: Ruud Caris op

Category: Nieuws, Android

Tags:

Laatste reactie