abonneren

Facebook lanceert Home en Chat Heads voor Android

Android-gebruikers kunnen binnenkort gebruikmaken van een veel sterkere Facebook integratie via Facebook Home. Ook de manier van chatten wordt compleet anders via het nieuwe Chat Heads.

Na een lange tijd van geruchten heeft Facebook vanavond een grote Androidgerelateerde aankondiging gedaan. Het grootste sociale netwerk wereldwijd liet een nieuw homescherm voor Android zien. Daarnaast liet het bedrijf ook Chat Heads zien, een vernieuwde Facebook Messenger- en sms-ervaring voor Android. 

Facebook Home

Facebook Home is min of meer een ‘laag’ over Android heen zoals we dat ook kennen van HTC Sense, Samsung Touchwiz en dergelijke. Deze applicatie vervangt je normale startscherm en ongrendelscherm. In plaats van een, volgens Facebook, saaie achtergrond met een klok en eventueel een notificatie, zie je foto’s en statusupdates van vrienden. Op dit homefeed en ontgrendelscherm kun je direct statusupdates en foto’s ‘leuk vinden’ en kun je reageren op statusupdates. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ‘gebaren’: je kunt statusupdates en berichten wegvegen of samenvoegen.

Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, liet opnieuw weten dat Facebook niet uit is op een eigen ecosysteem. Hij vertelde opnieuw dat Facebook een miljard gebruikers heeft: een smartphone maken die op het eigen besturingssysteem van Facebook zou draaien, zou misschien een tiental miljoen verkochte toestellen zorgen, maar dan nog zou slechts 1 procent van de gebruikers bereikt worden. Met een homeschermvervanger als Facebook Home kan Facebook alle gebruikers van Facebook bereiken die een Androidtoestel hebben. Dit zorgt er voor dat een veel groter gedeelte van de Facebookgebruikers deze toepassing kunnen benutten.

Het interessante is dat Facebook nu eigenlijk gebruik maakt van een platform van een concurrent om zijn eigen diensten te promoten. Google heeft natuurlijk met Google+ een eigen sociaal netwerk, maar Facebook weet op deze manier het aantrekkelijker te maken voor mensen om Facebook op Androidtoestellen te gebruiken. Zuckerberg had erg veel lof voor Google over en vooral voor de openheid van de Google-diensten. Android werd daarbij natuurlijk vooral genoemd: Facebook kon deze toepassing verschillende systeemapplicaties ‘vervangen’.

FBH3 Facebook presenteert Facebook Home en vernieuwde chatervaring Chat Heads

Chat Heads

De applicatie Chat Heads is een nieuwe manier om berichten te versturen naar anderen via Facebook Messenger en sms. Wanneer je een bericht ontvangt, zul je de profielfoto van jouw Facebook-vriend op je homescherm zien. Sterker nog, wanneer je dit ingesteld hebt, zul je deze Chat Heads in elke applicatie zien die je gebruikt. Net als bij Facebook Home zitten ook hier interessante bedieningsmogelijkheden aan vast. Je kunt deze Chat Heads, de hoofden van vrienden, verslepen, maar ook ‘weggooien’ wanneer je klaar bent met een gesprek.

Chat Heads werkt onafhankelijk van Facebook Home en kan op een heleboel verschillende Androidtoestellen worden geïnstalleerd.

Beschikbaarheid

Facebook Home is beschikbaar voor een beperkter aantal Androidapparaten. De homeschermvervanger komt op korte termijn, binnen enkele maanden, ook beschikbaar voor tablets. Vooralsnog zal deze eerst alleen voor smartphones met Android uitkomen en zal te downloaden zijn via de Google Play Store. Wanneer je de nieuwste versie van Facebook voor Android hebt, dan krijg je uiteindelijk vanzelf een melding dat Facebook Home beschikbaar is. Dit zou rond 12 april moeten gaan gebeuren. Deze  applicatie zal in eerste instantie voor de Galaxy S III, S4, Note II en HTC One en HTC One X uitkomen.

Naast Facebook Home en Chat Heads komt Facebook ook met een Facebook-telefoon, de HTC First. Deze komt vooralsnog alleen uit bij de Amerikaanse provider AT&T, maar het toestel zal ook naar Europa komen, alleen voorlopig nog niet naar Nederland.

Geschreven door: Ruud Caris op

Category: Nieuws, Android

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord