abonneren

Facebook-app op Android nu dubbel zo snel

De Facebook-applicatie is op zijn zachtst gezegd veelbesproken, maar niet om zijn kwaliteiten. Er zijn veel klachten over de Facebook-applicatie voor Android, maar er was beterschap beloofd. Deze volledige vernieuwde, herschreven Androidversie is vandaag officieel gelanceerd. Qua uiterlijk is de applicatie grotendeels hetzelfde gebleven, maar onder de motorkap is de applicatie volledig veranderd en zou volgens Facebook twee keer zo snel zijn.

Facebook voor Android stond niet bekend om de goede kwaliteit. Dit had te maken met het feit dat deze geschreven was in een combinatie van vijf verschillende programmeertalen waaronder HTML 5, zodat deze universeel gebruikt kon worden voor zowel Android als iOS. Dit kwam de werking en vooral de snelheid niet ten goede. Facebook beloofde beterschap en een tijd terug werd de native iOS-applicatie gelanceerd, die vanaf de grond af aan opnieuw opgebouwd was. De Androidversie was ook in de maak en vanaf vandaag officieel verkrijgbaar. Deze vernieuwde versie van Facebook voor Android is volledig voor Android geschreven en dat is ook direct te merken aan de snelheid. De applicatie reageert veel sneller en het scrollen gaat soepeler.

Uiterlijk

Qua uiterlijk is er praktisch niets veranderd aan de Facebook-applicatie, alle eerder gebruikte functies zijn nog steeds aanwezig en zitten ook nog op dezelfde plaats. Helaas heeft Facebook ervoor gekozen om ook geen specifieke tablet-layout in implementeren, waardoor het op een tablet net lijkt of je een groot telefoonscherm gebruikt en de applicatie enorm uitgerekt wordt.

Naast de snelheid zijn er nog een aantal kleine wijzigingen doorgevoerd aan de grafische kant. Als je bijvoorbeeld een reactie wilt plaatsen en klikt op ‘reageren’ dan verschijnt er een pop-up-scherm, met hierin de mogelijkheid om je reactie te tikken. Het lijkt erop dat dit goed werkt, echter als wij dit testen met onze Androidworld Facebookpagina en doorklikken naar een specifieke post krijgen wij deze pop-up niet. Bij een ‘reguliere gebruiker’ zien we deze dan weer wel. Het lijkt er dus op dat deze functie nog niet consequent geïmplementeerd is.

Nieuw

Wat ook nieuw is dat de eerder geladen Facebook-posts worden opgeslagen, zodat de applicatie ook een stuk sneller opstart. Meteen worden dan de nieuwe berichten van je vrienden geladen, waardoor je én direct aan de slag kunt, én toch snel voorzien bent van nieuwe berichten. Wanneer er nieuwe berichten geplaatst zijn, zul je dat bovenin je tijdlijn zien. Ondanks dat het uiterlijk van de applicatie nog steeds niet Androidachtig aanvoelt en de navigatie wat vreemd is, is de applicatie wel een heel stuk prettiger in het gebruik geworden.

Het scrollen in de applicatie is ook een stuk soepeler geworden. Dat heeft er volgens Facebook niet mee te maken dat er een omschakeling geweest is van HTML 5 naar Java, de programmeertaal van Android, maar met het feit dat Facebook gebruik maakt van een eigen scrollsysteem in plaats van het standaardsysteem van Android. Hoe dan ook mag het resultaat er zijn: scrollen is zeker een stuk soepeler geworden.

Beschikbaarheid

Facebook voor Android is gratis te downloaden uit de Google Play Store door op onderstaande QRcode te klikken of deze te scannen. Heb jij de update al binnengehaald? Merk je verschil met de eerdere versie? Zo ja, wat zijn de grootste pluspunten? En wat mis je nog?

 Facebook applicatie volledig vernieuwd: 2 keer zo snel

Geschreven door: Ruud Caris op

Category: Nieuws, Android

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord