'Een op tien Android-apps bevat virus'

Een op de tien apps voor het Android-besturingssysteem bevat een virus of linkt naar malware. Dat blijkt uit een onderzoek van Cheetah Mobile over de eerste helft van 2014.

Virussen en malware komen telkens vaker voor op Android: twintig keer zo veel als in 2012. Die groei is echter ook te linken aan de explosieve groei van het aantal apps op de Android-markt zelf. Er zijn nu simpelweg veel meer apps dan twee jaar geleden, dus het aantal geïnfecteerde apps is ook groter.

Apps die een virus of malware bevatten komen zo goed als altijd (99,86 procent) van andere App Stores dan Google Play, aldus Cheetah Mobile.

App Stores

Volgens de onderzoekers zijn de appwinkels van derde partijen erg laks in het controleren van beschikbaar gestelde apps, zoals de Amerikaanse Amazon Store en de Russische Yandex Store.

Dit in tegenstelling tot Google, dat juist heel streng controleert welke apps er wel en niet beschikbaar komen op Google Play. Slechts 0,14 procent van de ontdekte, geïnfecteerde Android-apps komt daar vandaan.

Betalen

Hackers hebben het daarbij telkens vaker voorzien op de portemonnee van de smartphone-gebruiker. Malafide apps sporen maar wat graag aan tot het betalen voor diensten die helemaal niet bestaan. Ook het aanzetten tot SMS'en naar dure telefoonnummers komt vaak voor. 

De onderzoekers raden Android-gebruikers aan om app enkel te downloaden van betrouwbare bronnen, zoals Google Play. Ook het installeren van goede antivirus-software kan helpen bij het detecteren van apps die naar malware linken. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Android

Tags: virus, malware