abonneren

De geschiedenis van de Android-mascotte

Andy de 'Bugdroid' is al sinds Android uitkwam in 2007 de mascotte van het besturingssysteem van Google. Hier een stukje geschiedenis over deze vrolijke androïde.

Iedereen die iets van Android weet, kent de officiële, groene mascotte, ‘Bugdroid’, ook wel eens Andy genoemd. Vanmorgen  kwamen we op Google+ een bericht tegen van Androidontwikkelaar Dan Morrill. Hierin deelt hij een stukje geschiedenis van Android, namelijk de eerste (niet-officiële) mascotte van het Androidproject. Deze werd intern gebruikt voordat de eerste versie van Android beschikbaar werd gemaakt.

 

Interne versies

Voordat Android eind 2007 op de markt kwam, werd er natuurlijk intern al hard aan het project gewerkt. De tweede interne ontwikkelaarsversie van Android, stond volgens Morrill bekend onder de naam R2-D2, naar de beroemde Star Wars-robot. De afkorting zou in dit geval staan voor ‘Release to Developers 2′. Oorspronkelijk was het idee dat er beroemde robots gebruikt zouden worden voor de naamgeving van nieuwe interne ontwikkelingsversies, maar omdat deze over het algemeen geregistreerde merken zijn, werd al snel van het idee afgezien. Ryan Gibson kwam toen met het idee om lekkernijen te gebruiken.

Het was eigenlijk niet het idee om nieuwe Androidversies een snoep-naam mee te geven voor de gebruiker, deze namen werden intern gebruikt. Omdat vaak nog niet bekend was welk versienummer een nieuwe Androidversie mee zou gaan krijgen, werd er een interne werknaam gegeven aan zo’n nieuwe versie in ontwikkeling. Dit werden dus lekkernijen: Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich en Jellybean. Toen één van de ontwikkelaars bij Google het had over een nieuwe versie na de oorspronkelijke lancering van Android, gebruikte hij de werknaam Cupcake. Al snel stond er onder bijna elke applicatie in de Play Store (toen nog Android Market) een reactie met de vraag: “WANNEER KRIJG IK MIJN CUPCAKE?”, ondanks dat die arme ontwikkelaars helemaal niets met de lancering van een nieuwe Androidversie te maken hadden.

De lekkernij-namen gaven de nieuwe Androidversies wat extra’s en Google besloot de namen ook in de communicatie naar buiten te gebruiken. Dus, ondanks dat we nu niet weten welke Androidversie deze zomer zal worden aangekondigd, kunnen we er al wel vanuit gaan dat deze de naam ‘Key Lime Pie’ zal gaan krijgen, op z’n Hollands ook wel limoen-roomtaart genoemd. Google-medewerker Manu Cornet‘bevestigt’ de naam door middel van de leuke afbeelding die je hieronder ziet.

2012.11.30 android evolution 1024x206 Stukje Androidgeschiedenis: de eerste mascotte

Mascottes

Tijdens het harde werk dat nog gedaan moest worden voor de aankondiging van Android, had Dan Morrill naar eigen zeggen even pauze nodig. Hij startte toen de illustratie-applicatie Inkscape op zijn computer op en begon te werken aan een mascotte. Deze mascotte won in korte tijd in het Androidteam aan populariteit en kreeg al snel de naam ‘Dandroid’. Korte tijd later presenteerde Irina Blok haar ‘meesterwerk’: de officiële Androidmascotte, Bugdroid. Hij zegt nog wel ‘Het is bijzonder dat het professionele werk van veel hogere kwaliteit is dan dat van de amateur, of niet? icon wink Stukje Androidgeschiedenis: de eerste mascotte ’. Morill zegt de afbeeldingen gedeeld te hebben om iedereen even schrik aan te jagen over hoe de mascotte er ook uit had kunnen zien, zodat iedereen zijn plaatselijke god kan bedanken voor de ‘homerun’ die Irina sloeg met de officiële mascotte.

Dandroid rood Stukje Androidgeschiedenis: de eerste mascotte

Dan Morrill biedt met deze tekeningen een leuk stukje Androidgeschiedenis. Hieronder vind je de andere tekeningen die hij maakte.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Android

Tags: logo, mascotte, andy, bugdroid

Laatste reactie