10 jaar Google met grof geld

Vandaag viert Google zijn tiende verjaardag als beursgenoteerd internetbedrijf. De IPO toen was een klapper en heeft Google genoeg opgeleverd om het de techgigant te maken die het vandaag de dag is. Een overzicht uit de lange, interessante geschiedenis van één van de grootste bedrijven ooit.

YouTube

Net zoals de Xbox-gameconsole onlosmakelijk is verbonden met Microsoft, hoort YouTube bij Google. Maar dat is niet altijd zo geweest. Sterker nog: de grote en bekende videosite was ooit de Goliath waar David-Google het tegen opnam. De zoekmachine was toen al wel groot, maar niet met video. De logisch benaamde site Google Video moest YouTube overbodig maken. Dat is niet gebeurd en uiteindelijk heeft een overname van 1,6 miljard dollar er in oktober 2006 voor gezorgd dat Google alsnog de grootste werd in videostreaming-land.

Google Maps en Google Earth

Twee Google-producten die anno nu steeds onmisbaarder worden. Zie maar het debacle van Apple toen het Google Maps van iOS schopte om zijn eigen - nog niet rijpe - Apple Maps te pushen. De kaarten- en navigatiedienst Maps van Google is groot, goed en geliefd. Het semi-bijbehorende Google Earth was ooit een losstaande applicatie om leuk langs satellietfoto’s te kunnen zoomen. Gaandeweg zijn de Earth-satellietbeelden een nuttige laag in Maps geworden.

Ook deze Google-kroonjuwelen zijn ingekocht. Onder meer met Keyhole in oktober 2004, dus kort na de kapitaalinjectie van Google’s beursgang. Gevolgd door diverse extra aankopen, waaronder in december 2006 mapping-bedrijf Endoxon (voor 28 miljoen dollar) en recent nog social navigatiebedrijf Waze (voor het topbedrag van 1 miljard dollar).

Android

Nog veel crucialer voor Google dan YouTube en Maps/Earth is het mobiele besturingssysteem Android. En net zoals Microsoft ooit zijn besturingssyseem DOS heeft ingekocht, heeft Google in een vroeg stadium Android gekocht. Nu negen jaar geleden: in augustus 2005, voor een slordige 50 miljoen dollar. Niet bepaald een slechte investering, want Google verdient nu fors aan het marktoverheersende Android en de onlinediensten die het koppelt aan dat platform.

Natuurlijk is Android nog verder versterkt met aankopen. Zoals de recordovername van de Amerikaanse smartphonemaker Motorola, die van zijn troon als GSM-koning in de VS was gevallen. Die hardwareproducent is gekocht voor het uitzonderlijk hoge bedrag van 12,5 miljard dollar. Een aankoop die Google inmiddels weer van de hand heeft gedaan, aan het Chinese Lenovo voor een relatief magere 2,91 mljard dollar.

AdSense

Wie Google zegt, zegt online-advertenties. Eigenlijk is de zoekmachine en al diens overige activiteiten een groot ads-platform. Toch is dat ook op basis van aankopen, mede gefinancieerd door de beursgang van nu 10 jaar geleden en de aandelenmacht die dat heeft gebracht. Zie maar de toen forse 102 miljoen dollar die Google in januari 2006 betaalde voor dMarc Broadcasting, de bescheiden 23 miljoen voor Adscape in februari 2007, en het toen enorme 3,1 miljard dollar voor de toenmalige grote ads-concurrent DoubleClick. Oh, en in november 2009 heeft Google zich ingekocht op de opbloeiende mobiele markt door 750 miljoen dollar neer te leggen voor AdMob.

Google (bij je) thuis

Google wil mensen niet slechts in de digitale wereld in kaart brengen, om ze effectief gerichte ads voor te schotelen. De internetgigant gelooft ook duidelijk in het Internet of Things, én dat die things bij je thuis komen te hangen. Daarom heeft het begin dit jaar 3,2 miljard dollar betaald voor Nest, maker van 'slimme' thermostaten. Waarvoor het vervolgens net voor de zomer nog een ruime half miljard dollar extra heeft uitgetrokken om huisbewakingsbedrijf DropCam te kopen. Het huis van de toekomst wordt Google-connected. Had Chriet Titulaer dit voorzien?

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Android

Tags: youtube, google maps, adsense