abonneren

Zweedse piratenpartij in Europees Parlement

Sinds het proces tegen The Pirate Bay is de Zweedse piratenpartij bezig aan een ongekende opmars in de politieke wereld. Bij de Europese verkiezingen, die gisteren werden gehouden in Zweden, bleek uit een peiling van de tv-zender SVT dat zij 7,4% van de stemmen heeft gehaald. Hierdoor kan de partij waarschijnlijk rekenen op een of misschien zelfs twee zetels in het Europees Parlement. Zweden mag in totaal 18 zetels invullen binnen dat Europees parlement.

Uit tellingen blijkt dat de Piratenpartij waarschijnlijk 200.000 stemmen heeft gehaald. Bij de vorige verkiezen in 2006 waren dit nog slechts 35000 stemmen. Twee zetels is natuurlijk nog niet genoeg om echt een stempel te kunnen drukken op het download-beleid dat binnen Europa wordt gevoerd. Toch is het een niet te negeren signaal van de burger naar de andere politieke partijen.

De stemmers op de Piratenpartij vinden dat het beleid van organisaties zoals de RIAA achterhaald is. Het is volgens hen zeer goed mogelijk om materiaal waar copyright op zit aan te bieden op het web. Hierbij worden succesvolle voorbeelden aangehaald als Last.fm, Pandora en Hulu die de middenweg lijken te hebben gevonden waar de industrie zo naarstig naar op zoek is.

Bron: Mashable

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: