abonneren

Zweedse Piraten Partij krijgt mogelijk zetel in Europa

De Zweedse Piraten Partij is na de recente veroordeling van de mensen achter de torrentdienst The Pirate Bay zo populair geworden dat het in juni een grote kans maakt een zetel te veroveren in het Europees Parlement. De Piraten Partij wil de Europese copyrightwetgeving hervormen zodat het beter past bij de 21ste eeuw. Vorige maand kregen de vier mensen achter de torrentdienst The Pirate Bay van een Zweedse rechtbank zware straffen. Veel Zweden zijn het niet eens met de uitspraak en zijnmassaal lid geworden van de Piraten Partij.
Volgens de partij heeft het geen banden van de torrentdienst.

Christian Engstrom, de belangrijkste kandidaat van de Piraten Partij voor het Europees Parlement, denkt dat de grote toestroom van nieuwe leden komt doordat de rechterlijke instanties in Europa achter de feiten aanlopen. Als Europese burgers niet in opstand komen dan kan volgens Engstrom de juridische machine het internet kapotmaken. Wanneer het de rechterlijke macht lukt om The Pirate Bay op de knieën te krijgen, dan zullen ze nog fanatieker achter alle andere torrent- en downloaddiensten aangaan.

Uit de laatste peilingen blijkt dat wanneer er nu verkiezingen zouden zijn de Piraten Partij 5,1 procent van de stemmen zou krijgen; genoeg voor een zetel in het Europees Parlement. Behalve het hervormen van de copyrightwetgeving wil de Piraten Partij ook het patentensysteem aanpakken. De Piraten Partij werd in 2006 opgericht en won dat jaar 0,6 procent van de stemmen.

Volgens Rick Falkvinge komt de toegenomen populariteit van de partij door de steeds strenger wordende regelgeving omtrent het delen en distribueren van digitale content via het internet. De entertainmentindustrie is nog niet aan het idee gewend dat het tijdperk van informatieschaarste voorbij is en dat informatie tegenwoordig een consumptieartikel is. Europese burgers hebben steeds meer het idee dat de strenge regelgeving hun burgerlijke vrijheden en rechten aantast.

Wat de Piraten Partij parten kan spelen is dat zijn electoraat vooral bestaat uit jongen internetgebruikers. De meeste jongeren komen niet opdagen bij politieke verkiezingen. Wanneer het de Piraten Partij lukt om jonge internetgebruikers achter hun computer vandaan te krijgen, dan is er een goede kans dat de partij binnenkort op Europees niveau zeggenschap krijgt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord