abonneren

Zweden willen best wel betalen voor p2p

Met het vonnis tegen de Pirate Bay nog in het achterhoofd zijn de cijfers waarmee het STIM - zeg maar de Zweedse Buma/Stemra - komt. Volgens de auteursrechten-organisatie is namelijk 86,2% van de Zweden genegen om te betalen voor een legale p2p-dienst.20,9% van de ondervraagden wil per maand maximaal 50 Zweedse kronen (€ 4,50) te willen betalen; 50% zegt tussen de 50 en 150 Zweedse kronen (tussen de € 4,50 en € 13,50)te willen betalen, terwijl 18% tussen de 150 en 300 kronen wil neertellen (€ 13,50 - € 27,-). Slechts 7,4% wil helemaal niets betalen.
3,7% wist niet of en zoja hoeveel geld ze voor een legale p2p-dienst over zouden hebben.

Uiteraard valt op de cijfers wel wat af te dingen, vooral omdat het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het STIM, de Zweedse auteursrechten-organisatie. De cijfers sluiten mooi aan op het standpunt van een organisatie als deze.

Misschien nog interessanter dan de - wellicht niet helemaal ongekleurde - cijfers over de bereidheid om te betalen voor een legale p2p-dienst, zijn de redenen die de ondervraagden aanvoeren waarom reguliere p2p-sites voor hen niet altijd even prettig zijn. 47% zegt weleens besmette bestanden binnengehaald te hebben, 41,3% zegt weleens meegemaakt te hebben dat het bestand uiteindelijk niet was wat de titel beloofde, 40% klaagt over bestanden die incompleet zijn en 51,7% zegt niet alles te kunnen vinden wat ze zoeken. Bovendien vindt ruim 40% torrent-sites en diensten als LimeWire niet makkelijk in het gebruik.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: